Writers Series: Oorlog of vrede?

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Zit Rusland in een vicieuze cirkel van dictatuur en revolutie, of zal het een uitweg uit die geschiedenis weten te vinden? Op woensdag 1 mei gaat Eva Hartog hierover in gepsrek met de de schrijvers Michaïl Sjisjkin en Sasja Filipenko.

“Het is pijnlijk een Rus te zijn.” Zo begint dissident Michaïl Sjisjkin, zoon van een Oekraïense moeder en een Russische vader, het boek dat hij móést schrijven toen de oorlog aan Oekraïne verklaard werd. In ‘Mijn Rusland’, dat verschijnt op 23 april 2024, legt Sjisjkin op inzichtelijke wijze de wortels bloot van de problemen die Rusland al van oudsher kent. Bijna dertig jaar geleden emigreerde hij; nu lijken hem ook de taal en de literatuur te zijn afgepakt.

Ook Sasja Filipenko is een dissidente schrijver. Hij is een uitgesproken tegenstander van Loekasjenko en reist vanwege de huidige politieke spanningen in Wit-Rusland momenteel van land naar land. In zijn werk is de geschiedenis van zijn geboorteland Wit-Rusland altijd een thema, en de invloed die het heeft op de huidige tijd. In zijn nieuwste roman ‘Uitgewist’ verbindt hij verleden en heden aan elkaar. Een vrouw blikt terug op een levensveranderende beslissing die ze nam tijdens de Tweede Wereldoorlog, in een poging haar man en vader van haar dochtertje te redden van een gewisse dood in de Goelag.

Eva Hartog is een Nederlandse journalist die werkzaam was in Rusland. Zij was hoofdredacteur van de Engelstalige krant The Moscow Times. Ze woonde en werkte in Moskou tot in 2023 haar visum niet werd verlengd. Nu is ze journalist voor onder andere Politico.

Met muzikaal intermezzo door pianist Rutger Jansen i.s.m. het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Dit Writers Series-programma is Engelstalig en er wordt getolkt uit het Russisch door Seijo Epema. Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren. Samenstelling programma: Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)

Woensdag 1 mei – 20.30 uur
Entree: €6,00 tot €12,00

Centrale Bibliotheek
Spui 68
2511 BT Den Haag

Info: www.writersunlimited.nl