Winternachten: Verhalen die verbinden

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Dit middagprogramma van het festival Winternachten verkent de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Hedendaagse schrijvers eren grote voorgangers uit de Caribische literatuur. Prominente auteurs vertellen over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Wat voor waarde hebben excuses? Is dit een eindpunt? Of een eerste stap in een lang proces waarin eindelijk kan worden toegewerkt naar erkenning en gelijkwaardigheid met ruimte voor alle identiteiten? Met o.a. Astrid Roemer en Tessa Leuwsha.

Zwarte pagina’s, vergeten pagina’s, verboden pagina’s: het duurt lang voordat de koloniale geschiedenis van Nederland doordringt tot ons collectieve geheugen. Maar de geschiedenis kent vele vormen van overlevering, waarvan verhalen de meest krachtige vorm zijn. Van het ene continent naar het andere, van generatie op generatie worden ze doorgegeven. En daarna vol verbeelding en creativiteit vastgelegd in de literatuur, in muziek, in taal. Daarmee worden deze verhalen van iedereen.

Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgt in de theaterfoyer een kort programma waarin we de diversiteit tonen van de Nederlandse identiteit, onlosmakelijk verbonden met de koloniale geschiedenis en andere continenten. In minicolleges vertellen auteurs over andere auteurs die door verhalen en verbeelding op onnavolgbare wijze deze historie vorm hebben gegeven in hun boeken. We luisteren naar nieuwe talentvolle stemmen die vooral reflecteren op de vraag hoe deze geschiedenis terug komt in hun identiteit van nu.

Zondag 16 april – 14.30 uur
Entree: Normaal €15,00, Den Haag Pas €12,50, Jongeren (t/m 30 jr) €7,50

Theater aan het Spui
Spui 187
2511 BN Den Haag

Info & Tickets: www.hnt.nl