Wandeling: Politiek Den Haag in WO2

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Wat gebeurde er in de jaren tussen 1940 en 1945 op het Binnenhof? Waarom vluchtte Koningin Wilhelmina naar Londen? Wat was bruine Prinsjesdag? Ga mee met de buitenwandeling en verdiep je in de geschiedenis van het Binnenhof.

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waar Nederland bij betrokken was na WO2. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland en dat we sindsdien in vrijheid leven. In dit kader biedt ProDemos de wandeling ‘Politiek Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog’ aan. Tijdens deze wandeling ontdek je hoe Nederland werd bestuurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van een deskundige gids trek je langs belangrijke plekken.

Je hoort hoe het staatsbestel zoals we dat kenden in de jaren ’30 werd afgeschaft en Nederland een bestuur kreeg onder Duits gezag. Ook gaat de gids in op wat er gebeurde met het parlement, de regering en de koningin, en wat de term ‘Bruine Prinsjesdag’ inhoudt. Bij belangrijke locaties, zoals Paleis Noordeinde, Hotel Des Indes en het Kabinet van de Koning, wordt stilgestaan en ingegaan op wat daar precies gebeurde tussen 1940 en 1945. Tijdens de wandeling ga je de gebouwen niet van binnen bezichtigen.

De wandeling duurt 75 minuten en start voor het Bezoekerscentrum van ProDemos aan de Hofweg 1. Eindpunt van de wandeling is de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer naast treinstation Den Haag Centraal.

Woensdag 3 mei – 13.00 uur
Entree: €7,50

ProDemos
Hofweg 1
2511 AA Den Haag

Info: www.prodemos.nl
Tickets: www.prodemos.nl