Wandeling De Stad Geschonden: Joodse kinderen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het Haags Historisch museum heeft een drietal wandelroutes uitgezet die allen te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Op de site van het museum staan wandelkaarten en worden de verschillende plekken onderweg met korte geluidsfragmenten nader toegelicht.

Winter 1940 tot februari 1943. De Duitse bezetter registreert, isoleert en deporteert de Joodse gemeenschap van Den Haag naar Polen.

Esther van Hessen heeft een Joodse moeder en moet van de bezetter in 1942 van haar eigen school af naar het Joods Lyceum. Dr. Italie geeft daar les in latijn en grieks; hij noteert nauwkeurig hoe de bezetter zijn Joodse leerlingen van hun klasgenoten isoleert, van school haalt en verplicht naar een nieuw Joods lyceum laat gaan.

Eind 1942-begin 1943 haalt de Haagse politie de kinderen en ouders van huis naar het Joods tehuis. Vandaar lopen zij ‘s nachts naar het Staatspoor, het huidige Centraal Station, waar de trein naar het doorgangshuis Westerbork klaar staat. Edith van Hessen haalt haar examen op het Joods Lyceum en duikt onder in de zomer 1942. Dr. Italie volgen we tot zijn deportatie in februari 1943.

Deze route langs 21 plekken toont de druppelsgewijze strategie, waarmee de bezetter de deportatie van de Joodse gemeenschap van Den Haag uitvoert; in totaal worden 14.000 van de 17.000 Joodse mensen uit Den Haag weggevoerd, naar schatting 12.000 komen om in de concentratiekampen.

Zowel Edith als dr. Italie overleven de oorlog.

Haags Historisch Museum Online
Gratis

Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag

www.haagshistorischmuseum.nl