Wandeling De Stad Geschonden: Duindorp

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het Haags Historisch museum heeft een drietal wandelroutes uitgezet die allen te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Op de site van het museum staan wandelkaarten en worden de verschillende plekken onderweg met korte geluidsfragmenten nader toegelicht.

Duindorp – Hier heeft de oorlog lang geduurd, hij begon in 1939, met de legering van Nederlandse militairen tijdens de mobilisatie, in 1942-43 werd de bevolking van de wijk geëvacueerd. De Duitse bezetter bouwde er de Atlantik Wall. Van 1945 tot 1947 was Duindorp een interneringskamp voor collaborateurs. Pas na het sluiting van het kamp in 1947 konden de Duindorpers naar hun buurt terugkeren. De wederopbouw duurde tot 1953.

De route langs negentien plekken wordt beschreven vanuit drie gezichtspunten. Allereerst vanuit de ervaringen van de Duindorpers, wat zij beleefden en moesten doorstaan tijdens evacuatie en terugkeer. Ten tweede vanuit de militair-strategische blik van de bouwers van de Atlantikwall. En ten derde vanuit het gezichtspunt van de gevangenen in het interneringskamp.

Het tracé van de route is zo gekozen dat het landschap in en om Duindorp vanuit verschillende ruimtelijke perspectieven belicht wordt. We lopen niet alleen door de straten en hofjes in de wijk, maar beklimmen ook de omliggende duinen. Een markante duintop is de Hoge Nol. Deze top maakt deel uit van de duinrug die samen met de Bosjes van Poot de scheiding vormt tussen de volkswijk Duindorp en de dure Vogelwijk. Vanaf de Hoge Nol ligt Duindorp aan je voeten.

Haags Historisch Museum Online
Gratis

Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag

www.haagshistorischmuseum.nl