Wandeling: Bommen op Bezuidenhout

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Wandeling door het Haagse Bos en de wijk Bezuidenhout met ‘ooggetuigen’ van het Vergissingsbombardement in 1945. Op zoek naar sporen van de oorlog, met het ‘Geheim Vogeldagboek’ als leidraad.

LET OP: Check de website van de organisator voor actuele aanvangstijden en eventuele beperkende maatregelen m.b.t. het coronavirus.

Op 3 maart 1945, twee maanden voor de Bevrijding, werd de wijk Bezuidenhout getroffen door het Vergissingsbombardement. De Engelse bommenwerpers wilden eigenlijk doelen in het Haagse Bos vernietigen waar Duitse eenheden hun V2-raketten opsloegen voordat ze werden gelanceerd.

De eerste bommenwerpers arriveerden om acht minuten over negen boven Den Haag. Door een fout in de opdracht die de vliegers hadden meegekregen, gooiden ze hun bommen echter niet boven het Haagse Bos uit. In plaats daarvan vielen de bommen in de woonwijk Bezuidenhout, maar ook op bijvoorbeeld het Korte Voorhout. Op de plek waar toen een hotel stond, zou na de oorlog de Amerikaanse ambassade worden gebouwd. De grootste concentratie viel echter midden in het Bezuidenhout, hemelsbreed zo’n 1,2 kilometer van de twee richtpunten in het Haagse Bos.

De Haagse bevolking werd zwaar getroffen door het bombardement: ruim 550 mensen stierven. Nog eens 250 mensen werden zwaargewond. Duizenden mensen werden dakloos.

Zondag 25 april – 10.00 uur
Entree: €15,00

Start: Haagse Bosbrug bij Paleis Huis ten Bosch
Eindpunt: Laan van NOI

www.natuurlijknicole.com