Wandeling: Bombardement Bezuidenhout

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Wandeling door Bezuidenhout met aandacht voor het bombardement van 3 maart 1945. Aan de hand van historische beelden en informatie wordt een aangrijpend verhaal verteld over deze historische vergissing die nog duidelijk in het straatbeeld terug te zien is. De wandeling eindigt bij het beginpunt.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

Het bombardement op het Bezuidenhout was een geallieerd vergissingsbombardement op de woonwijk Bezuidenhout aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 3 maart 1945 in de vroege ochtend vertrokken 61 middelzware Engelse bommenwerpers van Melsbroek bij Brussel en van Vitry-en-Artois in Noord-Frankrijk, om enkele V2-gerelateerde doelen in Den Haag te vernietigen. Het doel was het Haagse Bos, dat de Duitse raketeenheden al enige tijd gebruikten om hun V2-raketten op te slaan en eraan te werken, voordat ze werden gelanceerd.

De eerste bommenwerpers arriveerden iets over negen uur boven Den Haag. Door een fout in de opdracht die de vliegers hadden meegekregen, gooiden ze hun bommen echter niet boven het Haagse Bos uit. In plaats daarvan vielen de bommen zo’n beetje overal in het Bezuidenhout, maar ook op bijvoorbeeld het Korte Voorhout. Op de plek waar toen een hotel stond, zou na de oorlog de Amerikaanse ambassade worden gebouwd. De Franse ambassade ernaast werd ook getroffen en is op dezelfde plek weer opgebouwd. De grootste concentratie viel echter midden in het Bezuidenhout, hemelsbreed zo’n 1,2 kilometer van de twee richtpunten in het Haagse Bos. In totaal werd 67.000 kilo aan brisantbommen uitgeworpen.

De Haagse bevolking werd zwaar getroffen door het bombardement. Ruim 550 mensen stierven. Ruim 250 mensen raakten zwaargewond. Duizenden mensen werden dakloos.

Zaterdag 2 mei – 13.00 uur
Entree: €10,00

Startpunt: Christus Triumfatorkerk
Juliana van Stolberglaan 154
2595 CL Den Haag

www.wandelenmetmaup.nl