Vrijheid uitbundig gevierd op 16e editie Bevrijdingfestival Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De R.G. Ruijs Stichting, organisator van het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld, kijkt met een voldaan gevoel terug op de zestiende editie van het festival. De sterke programmering in Den Haag trok een groot en gevarieerd publiek, met ook veel bezoekers uit omliggende gemeenten als Zoetermeer, Westland en Delft. Er kwamen ruim 80.000 bezoekers naar het zonovergoten Malieveld. In het Provinciehuis kwamen ongeveer 900 mensen kijken.

“De muziekprogrammering was dit jaar erg gevarieerd. Publiekstrekkers op de muziekpodia waren de bands Krezip en Son Mieux, dj’s Billy tke Kit en Prins Floris van Oranje, rappers Poke en Reanny, tributeband Rondje Doe Maar en de Amerikaanse artiesten Ray Greene en LiV Warfield”, zegt een tevreden festivalorganisator Gerard van den IJssel van de R.G. Ruijs Stichting. “In het Provinciehuis trok de kindervoorstelling van Woezel & Pip heel veel publiek. Ook bij het stand-up comedygezelschap Puur Gelul en de talkshow over antisemitisme met Ron Fresen was het erg druk. Op het ‘Plein van de Vrijheid’ op het Malieveld gingen tientalen maatschappelijke organisaties het gesprek aan met duizenden bezoekers. Het was goed om te zien dat ook voor de boodschap van 5 mei veel belangstelling is.”

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag opende het festival. Hij nam het vuur van de vrijheid in ontvangst van estafettelopers die in de nacht van 4 op 5 mei met de fakkel van Wageningen 130 kilometer naar Den Haag waren gerend. Vervolgens gaf Van Zanen het vuur door aan Noa van Hagen die de grote Vrijheidsvlam boven het podium aanstak. Noa was dit jaar een van de ontvangers van een Haags Jeugdlintje. Eerder op de dag had de burgemeester de Veteranenontvangst van de gemeente op het festivalterrein geopend. In de avond ontving Van Zanen ook persoonlijk de Ambassadeur van de Vrijheid in Den Haag. De bandleden van Son Mieux landden op het Malieveld in een helikopter van Defensie. Aan het concert van Son Mieux in Den Haag werd meegedaan door de Russische zangeres Diana Burkot van de protestgroep Pussy Riot. Ze vertolkten samen een nieuwe versie van het nummer ‘Feels’ van Son Mieux. Diana Burkot zei in een korte toespraak tot het publiek dat ze het een voorrecht vond om in Den Haag, de stad van vrede en recht, te mogen optreden. “Ik heb een droom dat er een dag komt dat ook Poetin deze stad bezoekt, om terecht te staan bij het Internationaal Strafhof (ICC).” Ook waarschuwde ze voor de snelheid waarmee in een land de democratie kan worden afgeschaft.

Mede-organisator Robert-Jan Rueb van de R.G. Ruijs Stichting is vooral tevreden dat het in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival Den Haag dit jaar niet alleen meer over geldgebrek en zorgen voor de toekomst ging. “Dankzij de gemeente Den Haag, de Provincie Zuid-Holland, de Rijksoverheid en al onze sponsors kon het festival weer georganiseerd worden zoals het de bedoeling is. Dus met een sterk inhoudelijk programma en optredens voor een gevarieerd publiek. Van welke muziekstijl je ook houdt, hoe jong of oud je ook bent, op het festival was voor iedereen wel iets te zien of te beleven. Het hoge bezoekersaantal toont aan dat deze vorm het beste werkt. Vrijheid vier je immers samen!”

Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2024 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met DB Evenementen, en werd mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland, Rijksoverheid, ASN Bank, Vfonds, BlueBlood, Sena Performers, HI The Hague, De Haagse Hogeschool, Heineken Silver, Omroep West, Den Haag FM, Colorworks en Rembam Graphic Design.