Voetnoot* in theater De Vaillant

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Voetnoot* is een maandelijks interviewprogramma in theater De Vaillant in de Schilderswijk. Hizir Cengiz is de vaste interviewer. Met Voetnoot* won hij een Haagse Media Award. Op woensdag 3 mei is er onder meer een interview met Nikki Sterkenburg.

Nikki Sterkenburg is prijswinnend oud-onderzoeksjournalist. In die rol schreef ze vaak over ‘polderjihadisme’. In 2021 promoveerde ze op – en schreef ze een journalistiek boek over – radicaal- en extreemrechts, getiteld: ‘Maar dat mag je niet zeggen. De nieuwe generatie radicaal- en extreemrechts in Nederland’.

Op dit moment is Sterkenburg plaatsvervangend hoofd Analyse bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ook is ze bestuurslid van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Cengiz spreekt met Sterkenburg over verschillende vormen van radicalisme en of Nederland daartegen voldoende is gewapend.

Ook te gast deze avond is kunstenaar Rui Jun Luong. Zij maakte een aangepaste versie van het spel ‘Wie is het?’ om af te komen van de stereotypen en de vooroordelen over Aziatische mensen. Door het spel te spelen worden deelnemers gedwongen om de verschillen te ontdekken tussen mensen met verschillende Aziatische afkomsten.

Aziatische Nederlanders krijgen nog te veel te maken met racisme en discriminatie. Dat komt vooral doordat Aziaten vaak over een kam geschoren worden. “Het stereotype is dat iemand met spleetogen uit China komt, want daar lijkt toch iedereen op elkaar”, zegt Rui Jun Luong. “Maar zoiets als ‘de Aziaat’ bestaat helemaal niet. Azië is een continent met veel verschillende landen, gemeenschappen en culturen. Door iedereen in een hokje te vegen, werk je discriminatie en racisme in de hand.”

Na afloop is het mogelijk om in de foyer, onder het genot van een drankje en hapje, door te praten.

Woensdag 3 mei – 19.00 uur
Entree: €3,50

Theater De Vaillant
Hobbemastraat 120
2526 JS Den Haag

Info & tickets: www.devaillant.nl

Foto: Jurriaan Brobbel