Veertig jeeps, trucks en andere legervoertuigen bij eerste Liberty Tour op 5 mei

Sinds drie jaar halen lopers van de Den Haag Marathon in de nacht van 4 op 5 mei het vuur van de vrijheid op in Wageningen. Aangekomen in Den Haag wordt de meegenomen fakkel gebruikt om de vrijheidsvlam van het Bevrijdingsfestival op het Malieveld aan steken.

libertytour400x400Dit jaar worden de atleten voor het eerst vergezeld door jeeps, trucks en andere legervoertuigen van de organiatie Keep Them Rolling. De estafetteploeg loopt daarom een aangepaste de route, die 71 jaar geleden ook werd afgelegd door de Irene Brigade van Wageningen naar Den Haag. Samen met de Canadese geallieerden hebben zij destijds Den Haag bevrijd in mei 1945. Dit jaar viert het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene haar 75-jarig jubileum.

De Liberty Tour zal onderweg verschillende plaatsen aandoen, zoals Bodegraven (08.00 uur), Alphen aan de Rijn (09.30 uur), Leiden (10.00 uur), Voorschoten (11.00 uur) en Wassenaar (12.00 uur). Hier stoppen de historische voertuigen bij lokale festiviteiten. In Den Haag zal rond 13.00 gestopt worden in Bezuidenhout, daarna volgt een intocht door de binnenstad. Langs het Plein, Buitenhof, Grote Kerk, Noordeinde, Vredespaleis en de Archipel. De tour eindigt rond 14.30 op het Lange Voorhout waar de historische voertuigen blijven staan voor het publiek. De lopers brengen het vuur naar het Bevrijdingsfestival Den Haag.

www.route-irenebrigade.nl