Theater: Leedvermaak Trilogie

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Judith Herzberg schreef ‘Leedvermaak’ (1982), ‘Rijgdraad’ (1995) en ‘Simon’ (2001). Deze geroemde theatertrilogie is nu in Nederland voor het eerst, in zijn geheel te zien. ‘Leedvermaak’ en ‘Rijgdraad’ zijn mijlpalen uit de twintigste eeuw, beide bovendien succesvol verfilmd door Frans Weisz. ‘Simon’ is in Nederland nog niet eerder opgevoerd.

Het verhaal begint in 1970 met een uitbundig bruiloftsfeest. Lea trouwt voor de derde keer, met Nico. Gedurende dertig jaar volgen we hun levens en die van hun ouders, hun kinderen en hun vrienden. Mensen verbinden zich en gaan weer uit elkaar. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Trauma’s worden opgerakeld en weer diep weggestopt. Drie decennia volgen we het lief en leed van deze ‘gewone’ Nederlandse familie.

Regisseur Eric de Vroedt maakt een marathonvoorstelling in een bijzondere setting. Het publiek neemt plaats op een tribune op het toneel, terwijl de acteurs en muzikanten in de zaal en op de balkons spelen. Eric de Vroedt: “Voor mij gaat de trilogie over veerkracht. Hoe grote gebeurtenissen van de geschiedenis blijvend ingrijpen in persoonlijke levens.”

Woensdag 4 mei – 18.30 uur
Entree: €35,50 | Den Haag Pas €33,00 | Jongeren t/m 30 jaar €32,00

Theater aan het Spui
Spui 187
2511BN Den Haag

www.hnt.nl