Theater: In oorlog en liefde

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In deze voorstelling vertelt Timo Waarsenburg in ik-vorm het waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman (1919-2011), een Nederlands militair, verzetsman en Auschwitz-gevangene die in de grootste doodsfabriek die de wereld ooit gekend heeft de liefde van zijn leven vindt.

Het verhaal in een notendop: Beckman is een cadet-sergeant in het Nederlandse leger als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de eerste maanden van 1940 krijgt hij de oorlog al vol voor zijn kiezen: hij verliest zijn zusje en ziet zijn vader afgevoerd worden naar de Scheveningse gevangenis. Vastberaden om de Duitsers vanuit Engeland te bevechten, probeert hij met zijn broertje naar Zwitserland te vluchten. Maar het lot beschikt anders. Ze worden gepakt en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz.

Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?

Zonder het van elkaar te weten, overleven beiden de oorlog. Hans ontsnapt met zijn broer tijdens een gevangenentransport naar Mauthausen en sluit zich bij de partizanen van Tito aan. Hij meldt zich na de bevrijding weer bij het Nederlandse leger.

Hij begint dan ook een speurtocht naar het meisje uit het kamp en uiteindelijk weet hij haar te traceren in communistisch Joegoslavië. Op 14 februari 1947 trouwt het stel ‘met de handschoen’ in Delft. Hans en Noëmi zijn bijna 65 jaar getrouwd geweest.

Vrijdag 29 april – 20.15 uur
Entree: GRATIS (reserveren verplicht via onderstaande link)

Bibliotheek Nieuw Waldeck
Rossinilaan 141
2551MR Den Haag

www.bibliotheekdenhaag.nl