Theater: Dichter bij Leedvermaak

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Een unieke, interdisciplinaire avond met de beste dichters van dit moment, muziek en videoprojecties in het decor van de Leedvermaak trilogie in Theater aan het Spui. Met onder meer Anneke Brassinga, Spinvis, Asha Karami en Mustafa Stitou.

In het decor van de Leedvermaak-trilogie van Judith Herzberg komen dichters, musici en theatermakers samen voor een eenmalige voorstelling. Joost Baars, Demi Baltus, Anneke Brassinga, Asha Karami en Mustafa Stitou delen het podium met theatermaker Koen Verheijden, acteur Jaap Spijkers en muzikanten Otion, Spinvis en Saartje Van Camp. Samen nemen zij het publiek mee op een reis vanuit het diepste donker naar de dageraad.

Bij velen is Judith Herzberg, auteur van Leedvermaak, bekend als dichteres. Om haar dichterschap te eren tijdens de speelperiode van de trilogie, besloten we een avond te programmeren met poëzie in de hoofdrol. Dat werd Dichter bij Leedvermaak. Het concept voor deze poëzievoorstelling is ontwikkeld door programmamakers Laura van Zuijlen en Joni Zwart van Het Nationale Theater. Zij vroegen de dichters en musici om werk te selecteren dat resoneert met thema’s uit de drie toneelstukken van Judith Herzberg. De gekozen gedichten en muziek vormen samen met videomontages een nieuw, eveneens driedelig, verhaal.

Dichter bij Leedvermaak wordt slechts één keer opgevoerd. De programmamakers vroegen voor de eindregie Eric de Vroedt, die ook voor de regie van de Leedvermaak trilogie tekende. Dichter bij… kan worden gezien als een echo van de voorstelling, een parallel programma, maar is ook een rijke en unieke avond om onafhankelijk van de trilogie te bezoeken. Niet toevallig staat de voorstelling geprogrammeerd in de week waarin Nederland op eigen wijze aan het gedenken en vieren van vrijheid invulling geeft.

Vrijdag 6 mei – 20.15 uur
Entree: €15,00

Theater aan het Spui
Spui 187
2511BN Den Haag

www.hnt.nl