Theater: De Laatste Getuigen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Tamar van den Dop speelt in deze speciale editie van De Laatste Getuigen een monoloog van Nathan Vecht. Ze speelt een personage dat verantwoording aflegt voor hoe we in Nederland met ons oorlogsverleden omgaan. Ze erkent dat er dingen beter hadden gekund, maar verzet zich tegen het beeld dat er niks goed is gegaan. Treffende en soms absurde anekdotes nemen ons mee van 1945 tot vandaag. Waar herdenken niet langer zorgt voor reflectie, maar steeds vaker een bron is van polarisatie. Het optreden wordt ondersteund door live muziek en zang.

Traditioneel herdenken we op 4 mei in de Koninklijke Schouwburg de oorlog met ‘De Laatste Getuigen’. Interviews met mensen die de oorlog hebben meegemaakt – en nu steeds vaker met hun nabestaanden – vormen de basis voor de tekst die ’s avonds door acteurs van Het Nationale Theater wordt gelezen. Nathan Vecht schreef voor de editie van dit jaar een nieuwe theatertekst. In 2025 zal de Koninklijke Schouwburg in oorlogstijd centraal staan.

Vanaf 19.50 uur start een videostream in de Grote Zaal met livebeelden van de herdenking op de Waalsdorpervlakte. Om 20.00 uur zullen we met de hele zaal de twee minuten stilte in acht nemen. Daarna start de voorstelling.

In het kader van Theater Na de Dam spelen in heel Nederland gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook in Den Haag is een heel programma.

Tamar van den Dop maakt sinds 2016 onderdeel uit van Het Nationale Theater. Naast haar werk als acteur heeft Tamar ook filmregies op haar naam staan en schrijft ze filmscenario’s. Afgelopen seizoen speelde ze in ‘De jaren’ (regie: Eline Arbo), speelde ze de solo ‘Every Brilliant Thing’ (regie: Erik Whien) en was ze te zien in ‘Laagland’ (regie: Eric de Vroedt).

Nathan Vecht is schrijver van toneelstukken en musicals. Zijn werk werd onder andere bekroond met een Musical Award. Voor Het Nationale Theater schreef hij voor Daria Bukviç de tekst voor ‘Onze Straat’ en afgelopen seizoen voor Eric de Vroedt ‘Laagland’. Voor televisie schreef hij ‘Het jaar van Fortuyn’ en ‘Missie Aarde’.

Eric de Vroedt is sinds 2018 artistiek leider van Het Nationale Theater. Het brede engagement van Eric de Vroedt is in al zijn werk terug te vinden. In 2017 en 2018 maakte hij o.a. de voor het Theaterfestival genomineerde voorstellingen ‘Race’ (Romana Vrede won hiervoor de Louis d’Or) en het met de Toneelschrijfprijs bekroonde ‘The Nation’. Dit seizoen regisseerde hij ‘Laagland’ en gaat zijn nieuwe voorstelling ‘Brown Sugar Baby’ in première.

Zaterdag 4 mei, 19.45 uur
Entree: €16,00

Koninklijke Schouwburg
Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag

Info: www.hnt.nl