Theater: De Crux (online)

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Crux is een leesvoorstelling in het kader van Theater na de Dam, geschreven en geregisseerd door Nicoline Nagtzaam en Rieks Swarte, gelezen door Vera Ketelaars en Dennis Rudge. DE CRUX gaat over de houding van Nederland ten opzichte van haar voormalige kolonie Indonesië. En over hoe een onrechtmatige oorlog als “politionele actie” de geschiedenisboekjes in kwam.

Kapitein Raymond Westerling staat bekend als de oorlogsmisdadiger met tienduizenden doden op zijn geweten, gemaakt tijdens de oorlog in voormalig Nederlands Indië. Anderen, waaronder hijzelf spreken van 500. Waar ligt de waarheid? ‘De Crux’ opent de Westerling-beerput. Want doofpotten waren er niet alleen in de tijd van de oorlog in de Oost.

Westerling, bijgenaamd de Turk, droeg zelf behoorlijk bij aan zijn eigen mystificatie. In zijn grillige loopbaan speelde hij niet alleen de rol van de wilde wonderboy, maar ook die van de genadeloze militair, de leider van “de mannen van de nacht”, die van beul en rechter, de uitvinder van zijn eigen methode, ondernemer in geweld en louche legerdumphandelaar, een James Bond avant la lettre met een license to kill. Hij werd vluchteling zonder land, bedenkelijke boekhandelaar, verraderlijke informant, liefdevolle huisvader, hardnekkige gelijk-hebber, schaamteloze chanteur, kat-op-het-spek-binder, schandaal-operazanger, de eeuwig miskende, de held der veteranen, die stierf als de mythologische verschijning van de Rechtvaardige Vorst. “Spijt” kwam in zijn vocabulaire niet voor.

De Crux is te zien vanaf 4 mei 21.00 uur. De link naar de voorstelling en het wachtwoord ontvang je ongeveer 24 uur van tevoren. De voorstelling is te zien tot 18 mei 23.59 uur, dus je kunt zelf bepalen wanneer je deze leesvoorstelling bekijkt.

Theater Na de Dam
Deze voorstelling maakt deel uit van de Haagse Vrijheidsweken en van Theater Na de Dam. Theater Na de Dam is een landelijk initiatief van theatermakers en artiesten. In heel Nederland worden er nieuwe voorstellingen gemaakt die op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Voorheen vonden de voorstellingen altijd plaats op 4 mei om 21.00 uur, na de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Net als vorig jaar zijn veel voorstellingen dit jaar online en kan je ze wat langer bekijken. Kijk je mee?

Dinsdag 4 mei – 21.00 uur
Entree: €7,50

Het Nationale Theater Online
Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag

www.hnt.nl