Sophiahof College: Ombak Maluku

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Op 1 mei start Museum Sophiahof met een regelmatig terugkerend programma op de zondagmiddag, het ‘Sophiahof College’. De eerste editie wordt ingevuld door erfgoedspecialist Nanneke Wigard die zal vertellen over een van haar recente publicaties ‘Ombak Maluku. Molukkers ongewild naar Nederland’, dat zij samen met Jim Worung samenstelde.

In dit boek reconstrueren zij de gebeurtenissen die voorafgaan aan het vertrek van de Molukkers uit Indonesië ruim 70 jaar geleden, het leven aan boord van de schepen en de aankomst in Nederland. Zij doen dat door vele betrokkenen aan het woord te laten en hun verhalen te illustreren met unieke foto’s en documenten.

Tijdens het Sophiahof College zal Nanneke Wigard ingaan op thema’s als hoe beleefden de Molukkers hun komst naar Nederland als gevolg van de dekolonisatie van Indonesië en politieke kwesties die toen speelden? Hoe verliep de reis? En waarom zijn deze gebeurtenissen nog steeds actueel?

Sophiahof College start met een academisch halfuurtje om 14.30 uur met koffie, thee en spekkoek. Om 15.00 uur gaat de lezing van Nanneke van start, tot ongeveer 16.00 uur.

Zondag 1 mei – 14.30 uur
Entree: €5,00 (inclusief koffie/thee en spekkoek)

Museum Sophiahof
Sophialaan 10
2514 JR Den Haag

www.museumsophiahof.nl