Samen aan tafel: Vrijheidsmaaltijd

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Op donderdag 5 mei vieren wij onze vrijheid. Ieder jaar opnieuw een bijzondere dag en dit jaar des te meer. Dit jaar mag het weer: de Vrijheidsmaaltijden, zij-aan-zij, in grote(re) getale en op deze manier voor het eerst groots in Den Haag. En de stad pakt uit! Schuif aan voor de lunch op het Lange Voorhout of bij één van de andere locaties. Eet Vrijheidssoep thuis of bij tientallen deelnemende horecazaken in de stad. Praat met elkaar over vrijheid en onvrijheid.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert fa-bricage, dit jaar samen met Stichting Museumkwartier Den Haag, een Vrijheidsmaaltijd op het Lange Voorhout. “Wij geloven dat vrijheid pas echt kan ontstaan als we elkaar beter leren kennen. Dan begrijpen we elkaar beter, kennen we minder angsten en kan vrijheid groeien. Samen eten is een mooi middel om elkaar te ontmoeten” zeggen Floor & Anne-lyke van fa -bricage. Marcel Westerdiep, voorzitter van de Stichting Museumkwartier, vult aan: “Tijdens de Vrijheidsmaaltijd worden de gasten verrast door de musea en theaters uit het Museumkwartier. We willen plekken creëren waar kunst, cultuur, toneel en muziek, de mensen inspireren om met elkaar de dialoog aan te gaan over vrijheid.”

Oud en Nieuw heeft de oliebol, Bevrijdingsdag heeft de Vrijheidssoep! De Haagse Vrijheidsmaaltijden staan in het teken van soep. Dit jaar is het gezonde recept, geïnspireerd op de Marokkaanse Harira van haar moeder, van Nadia Zeraouli.

Begroet en ontmoet

Op het Lange Voorhout worden, op 5 mei, 500 Hagenaren uitgenodigd om aan de 120 meter lange tafel aan te schuiven voor een lunch. De lunch wordt verzorgd door de Participatie Keuken. Uit alle wijken en lagen ontmoeten inwoners elkaar om samen de Vrijheidssoep te eten en in gesprek te gaan over het thema vrijheid. Dat gebeurt aan ‘De Tafel van de idee’ en is een initiatief van de Parade. De tafel is een catwalk, podium en eettafel tegelijk. Diverse culturele instellingen uit het Museumkwartier waaronder Diligentia, Het Nationale Theater, Museum Bredius en het Mauritshuis verzorgen het programma.

Eerder aan tafel

Wil je eerder genieten van de soep? Dudok Den Haag serveert vanaf 1 mei speciale verse Vrijheidssoep, naar recept van Nadia Zerouali met een eigen twist. Op 5 mei volgen meer Haagse horecalocaties op het Plein, Plaats, Grote Markt en de Denneweg. En als je er dan toch bent, koop dan twee blikken soep. Eén blik voor jezelf, om thuis met elkaar te eten. De ander voor de Voedselbank, voor iemand die een steuntje kan gebruiken.

Schuif aan en doe mee

De Participatie Keuken en verschillende buurthuizen organiseren op verschillende plekken in de stad op Bevrijdingsdag ook een Vrijheidsmaaltijd of kookworkshop. Iedereen kan daarbij aanschuiven. Ook hier staat de verse soep op het menu. Samen koken en kletsen, terwijl je andere stadsgenoten ontmoet. Laat deze Bevrijdingsdag niet aan je voorbijgaan, praat over vrijheid, zoek de verbinding en meld je aan. De locaties bij jou in de buurt vind je binnenkort op onderstaande website.

Donderdag 5 mei – Diverse tijden
Entree: Diverse prijzen

www.denhaag.com