Roxeanne Hazes en Kris Kross Amsterdam met helikopters naar Bevrijdingsfestival Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Vanwege de viering van 75 Jaar Vrijheid vliegen er dit jaar niet drie maar vier helikopters door het land. Den Haag wordt op woensdag 5 mei door maar liefst twee helikopters aangedaan, met daarin zangeres Roxeanne Hazes en het dj/producerstrio Kriss Kross Amsterdam. Ook Snelle en Lucas & Steve zijn benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid (maar zij komen niet naar Den Haag).

ROXEANNE HAZES
“De Bevrijdingsfestivals zijn de leukste festivals van het jaar”, zegt zangeres Roxeanne Hazes. Ze noemt het een eer te zijn gevraagd om als Ambassadeur van de Vrijheid op te treden. “De Tweede Wereldoorlog heeft me altijd gefascineerd. Tijdens geschiedenisles en met mijn vader keek ik oorlogsfilms. Mijn oma was Joods, een groot deel van haar familie is vermoord in de oorlog. Ze was mijn hartsvriendin, op mijn zestiende overleed ze. Ik wilde alles over de oorlog weten, maar het maakte me tegelijkertijd ook altijd verdrietig.”

KRIS KROSS AMSTERDAM
Ook dj/producer Yuki Kempees noemt het “een hele grote eer” om dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid te zijn. “Vorig jaar stond Maan op de Bevrijdingsfestivals en wij hadden toen net een nummer met haar gemaakt. We hebben toen al kunnen kijken hoe zij de rol van ambassadeur invulde en dat deed ze super nice. Toen zeiden we al tegen elkaar: ‘Hoe tof zou het zijn als wij daar ooit mogen staan?’ En nu is het zo ver.” Zijn collega Sander Huisman vult aan: “Nadat die vraag kwam, hebben we met elkaar besproken wat vrijheid nou betekende. De opa van Jordi en mij moest vlak na de oorlog als dienstplichtig militair naar Indonesië, terwijl de opa van Yuki van Indonesië naar Nederland is gekomen. Ze hebben onder dezelfde vlag voor onze vrijheid gestreden.” Jordy Huisman: “Op 5 mei staat onze muziek centraal. We gaan feesten, daar zijn we goed in. Maar die dag gebruiken we onze muziek ook om een serieuzere boodschap mee te geven.”

NATIONALE START BEVRIJDINGSDAG
Bevrijdingsdag 2020 staat in het teken van 75 Jaar Vrijheid. De stad Den Haag speelt hier dit jaar een bijzondere rol in. De stad heeft namelijk de zogeheten ‘Nationale Start’ toegewezen gekregen. Dit betekent onder meer dat tijdens het Bevrijdingsfestival op het Malieveld het ‘bevrijdingsvuur’ zal worden ontstoken door minister-president Mark Rutte.

BEVRIJDINGSFESTIVAL DEN HAAG
Bevrijdingsdag wordt op dinsdag 5 mei gevierd met een breed scala aan concerten, lezingen, stand-up comedy, interviews en andere activiteiten op het Malieveld en in het gebouw van de Tweede Kamer. Het festival telt verschillende optreedplekken: het ASN Bank Stage met vooral pop- en rockacts, het Sena Performers Stage met hiphopacts en DJ’s, het Vfonds Busplatform met sprekers, de Den Haag Outdoor Dance Area met DJ’s, de Haags Hiphop Centrum Area met breakdancers en DJ’s en het Plein van de Vrijheid met onder meer een Silent Disco. Uiteraard is er ook weer een grote festivalmarkt en zijn er kinderactiviteiten. Bovendien staat dit jaar opnieuw een podium van het Bevrijdingsfestival in het gebouw van de Tweede Kamer. Het volledige programma van het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt op donderdag 12 maart bekendgemaakt.

HAAGSE VRIJHEIDSWEKEN
Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt ook dit jaar voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken met vanaf vrijdag 10 april tot en met maandag 10 mei ongeveer honderd activiteiten in Den Haag, van rondleidingen en exposities, tot films, concerten, debat en theater. Ook hiervan wordt het volledige programma op donderdag 12 maart bekendgemaakt.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, Nationaal Comité 4 en 5 mei, On The Floor Productions en AT Events. Met dank aan gemeente Den Haag, ASN Bank, Fonds 1818, Jupiler, Sena, De Haagse Hogeschool, Cremers, Hilton The Hague, Universiteit Leiden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Brody’s American Taphouse, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Rembam en Colorworks.