Rondvaart: Vrijheidsvaart

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Vrijheid is minder vanzelfsprekend dan wel eens gedacht wordt. Tijdens de Vrijheidsvaart wordt hier bij stilgestaan. Vrijheid moet je vieren en dat kan op veel manieren. De Ooievaart doet dat ook dit jaar weer met een speciale themavaart door onze Haagse Grachten: de Vrijheidsvaart.

Tijdens de Vrijheidsvaart worden stadse herinneringen opgehaald aan de vijf jaren, waarin we in onze vrijheid werden beknot, en de daarop volgende roes van de Bevrijding.

Een serieuze, maar beslist niet zwaarmoedige terugblik, op bekende, maar ook minder bekende voorvallen uit onze stad. Het bombardement op de kraamkliniek Bethlehem, met een tragische babyverwisseling tot gevolg. De illegale drukkerijen in Den Haag. De logeerpartij van onze burgemeester onder de vloer van het Rode Kruisziekenhuis. De schaarste van veel voedings- en gebruiksartikelen en de vindingrijkheid van de Hagenaar om daarmee om te gaan. De knijpkat, de majo en de houten fietsbanden! De met papierstroken beplakte ruiten, het vissen naar kolen in een Haagse gracht, de dienstweigerende violist. Maar ook de humor in woord en geschrift wordt niet vergeten. En tenslotte de intocht van de Canadezen en onze ‘eigen’ Prinses Irenebrigqade op 8 mei 1945.

Een in dit onderwerp gespecialiseerde gids vertelt over wat de bezetting voor de inwoners van onze stad betekende, over de gevolgen daarvan op het dagelijks leven van toen, en op de ontwikkeling van onze stad in de jaren na onze bevrijding. Tijdens de rondvaarten manoeuvreert de schipper vakkundig door de prachtige grachten van Den Haag, terwijl de gids geheimen onthult en de bezienswaardigheden toont.

Vrijdag 29 april – 19.00 uur
Entree: Volwassene €12,50 | Kinderen €8,00

Reserveren via de website.

Havenkantoor
Bierkade 18B
2512 AB Den Haag

www.ooievaart.nl