Rondleidingen Atoombunker

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Speciaal voor de Haagse Vrijheidsweken gaan de deuren van de voormalige Atoombunker aan de Schedeldoekshaven, onder het Wijnhavengebouw van de Universiteit Leiden, nog twee keer open voor publiek. Later dit jaar worden de ruimtes verbouwd tot archiefruimtes en studio’s voor bands en producers. Op zaterdag 22 én zaterdag 29 april zijn er rondleidingen. Er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Er worden zes rondleidingen per dag verzorgd in deze ‘noodzetel’, met per rondleiding plek voor maximaal 15 bezoekers. De rondleidingen duren ongeveer 50 minuten. Verzamelen: 10 minuten voor aanvang bij de ingang aan de Schedeldoekshaven 520 in Den Haag.

Diverse ministeries bouwden in de jaren zeventig atoombunkers om te kunnen schuilen voor een eventuele nucleaire aanval door Rusland. Ook onder de voormalige panden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Schedeldoekshaven zitten bunkers die dienst deden als schuilplaats en commandopost voor bewindslieden en ambtenaren.

De Atoombunker aan de Schedeldoekshaven behoort tot de grootste naoorlogse civiele schuilplaatsen in Nederland. De noodzetel telt twee verdiepingen diep en heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. De ondergrondse buitenmuren zijn 100 centimeter dik en het plafond zelfs 200 centimeter dik beton. In 2013 werd het voormalige ministerie en de bijhorende bunker overgedragen aan de gemeente Den Haag.

LET OP: Roken en dieren niet toegestaan
LET OP: In verband met trappen en drempels helaas niet geschikt voor personen in een rolstoel of die slecht ter been zijn.

Zaterdag 22 april – 10.00 tot 17.00 uur
Er zijn rondleidingen om 10.00, 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.
ALLE KAARTEN VOOR DEZE RONDLEIDINGEN ZIJN VERKOCHT

Voormalige Atoombunker
Schedeldoekshaven 520
2511 EM Den Haag