Rondleiding: Oude Joodse Begraafplaats

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In het niemandsland tussen Den Haag en Scheveningen ligt sinds 1694 de Joodse Begraafplaats voor Asjkenazische en Sefardische Joden. Dit bijzondere rijksmonument is een bezoek meer dan waard.

De Asjkenazische of Hoogduitse Joden waren gevlucht voor de progroms in Midden- en Oost-Europa. De Sefardim waren aan het eind van de 15e eeuw uit Spanje en Portugal verdreven. In 1906 was deze 2,3 hectare grote begraafplaats zo goed als vol en werd voortaan in Wassenaar begraven. De begraafplaats aan de Scheveningseweg telt bijna 10.000 graven; 2.860 daarvan zijn voorzien van plat op het maaiveld liggende grafstenen met inscripties in het Portugees, Spaans, Hebreeuws en Nederlands. Er liggen bekende personen uit het Haagse leven, waaronder de 19e- en vroeg 20ste-eeuwse kunstschilders Salomon Verveer en Jozef Israëls. Stille getuigen van de Duitse bezettingsjaren zijn ook hier aanwezig.

Uit respect voor de mensen die begraven liggen, worden mannen en jongens verzocht een hoofddeksel te dragen. Maximaal tien personen per rondleiding. Huisdieren worden niet toegestaan.

Zondag 14 april – 11.00 uur
Entree: €4,00 tot €8,00

Startpunt is het toegangshek van de Oude Joodse Begraafplaats achter De Oude Tol (Scheveningseweg 21a, hoek Burgemeester Patijnlaan).

Info: www.gildedenhaag.nl