Rondleiding: Gevechten om Ockenburgh

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Studiegroep Historisch Ockenburg (SGHO) organiseert, in samenwerking met de Stichting Herdenking Militaire Erehof ‘s-Gravenhage, in april en mei een aantal rondleidingen op en rond het landgoed Ockenburgh.

In 1939 werd het sportpark Ockenburgh door het Ministerie van Oorlog geconfisqueerd en werd er een hulpvliegveld aangelegd. Op 10 mei 1940 waren daar hevige gevechten tussen de Duitse invallers en de Nederlandse verdedigers. Tot medio 1943 werd Ockenburgh door de bezetter gebruikt als schijnvliegveld.

Tijdens de rondleidingen wordt stilgestaan bij plekken die tijdens de Duitse invasie in mei 1940 een belangrijke of een cruciale rol hebben gespeeld. Er wordt verteld hoe de aanval en herovering tot stand kwamen. Ook wordt aandacht besteed aan het schijnvliegveld en wordt er een bezoek gebracht aan het militaire ereveld van het Gemenebest op de Gemeentelijke Begraafplaats Westduin. De gidsen geven met behulp van foto’s uitvoerige informatie, maar beantwoorden ook vragen.

Aanmelden is verplicht via www.vliegveld-ockenburg.net of sgho@hotmail.nl. Gelieve bij de aanmelding ook een telefoonnummer op te geven. De rondleidingen vinden alleen plaats onder droge weersomstandigheden.

Zondag 28 april – 12.00 uur
Entree: Gratis

Verzamelen bij ingang landgoed Meer en Bosch
Heliotrooplaan 5
2555 MA Den Haag

www.vliegveld-ockenburg.net