Rondleiding Atoombunker

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Speciaal voor de Haagse Vrijheidsweken organiseert de Haagse Campus van de Universiteit Leiden een serie rondleidingen door de voormalige Atoombunker aan de Schedeldoekshaven, onder het Wijnhavengebouw van de Universiteit. Op zaterdag 11 én zaterdag 18 april gaat het complex open voor publiek. De kaartverkoop start op woensdag 1 april om 10.00 uur op https://universiteitleiden.nl/atoombunker.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

Er worden zes rondleidingen per dag verzorgd in deze ‘noodzetel’, met per rondleiding plek voor maximaal 15 bezoekers. De rondleidingen starten in de ontvangsthal van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt 99. Elke rondleiding wordt voorafgegaan door een korte inleiding over de Koude Oorlog door historicus dr. Bart van der Boom.

Diverse ministeries bouwden in de jaren zeventig atoombunkers om te kunnen schuilen voor een eventuele nucleaire aanval door Rusland. Ook onder de voormalige panden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Schedeldoekshaven zitten bunkers die dienst deden als schuilplaats en commandopost voor bewindslieden en ambtenaren.

De Atoombunker aan de Schedeldoekshaven behoort tot de grootste naoorlogse civiele schuilplaatsen in Nederland. De noodzetel telt twee verdiepingen diep en heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. De ondergrondse buitenmuren zijn 100 centimeter dik en het plafond zelfs 200 centimeter dik beton.

In 2013 werd het voormalige ministerie en de bijhorende bunker overgedragen aan de gemeente Den Haag. Er zijn nog geen plannen voor een nieuwe functie voor de ruimtes. De atoombunker is daarom definitief gesloten. Voor de Haagse Vrijheidsweken gaan twee dagen de dikke metalen deuren open.

LET OP: Roken en dieren niet toegestaan
LET OP: In verband met trappen en drempels helaas niet geschikt voor personen in een rolstoel of die slecht ter been zijn.

Zaterdag 11 april – 09.30 tot 17.00 uur
Er zijn rondleidingen om 09.30, 10.30, 11.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.
Entree: €6,00 (maximaal 3 tickets per persoon)

Universiteit Leiden / Campus Den Haag
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

De kaartverkoop start op woensdag 1 april om 10.00 uur op: https://universiteitleiden.nl/atoombunker