Rolf Sanchez, Jett Rebel, Housequake, Jeangu Macrooy, ABBA Fever en veel meer op 15e Bevrijdingsfestival Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het Bevrijdingsfestival Den Haag biedt op vrijdag 5 mei 2023 een indrukwekkend programma met lezingen, stand-up comedy, een Vrijheidscollege en natuurlijk ook héél veel muziek. Voor het eerst vindt het festival niet alleen op het Malieveld plaats, maar ook in het naastgelegen Provinciehuis. Dat is maandag bekend gemaakt tijdens de feestelijke kick-off van het festival in BlueBlood.

Op 5 mei wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 gevierd, maar staan we opnieuw ook stil bij de nog steeds voortdurende oorlog in Oekraïne. Ieder jaar wordt door Nederland op Bevrijdingsdag stilgestaan bij het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat. Daarnaast is 5 mei ook een dag om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

Podiumprogrammering
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag komen er weer twee grote podia te staan op het Malieveld. Op het ASN BANK STAGE zijn optredens van de Haagse zangeres MAXINE, de tributeband ABBA FEVER, het Haags muzikantencollectief THE WISHING WELL, pop/rockmuzikant JETT REBEL, zanger JEANGU MACROOY EN DE NIEUWE NEDERLANDERS (een groep vluchtelingen uit Soedan, Syrië en Iran), zangeres FROUKJE (de Ambassadeur van de Vrijheid die met een helikopter naar het Malieveld komt) en de internationaal bekende latin superster ROLF SANCHEZ. Het festival wordt geopend door de band COSMO, de winnaar van de muziekwedstrijd Talent Event.

Op het SENA PERFORMERS STAGE wordt opgetreden door acts als MADINA, ADF SAMSKI, DOPEBWOY, MARIPOSA, FOKKE SIMONS, WEZZ (winnaar van de HI The Hague DJ Contest), DIVINE en HOUSEQUAKE (met ROOG & ERICK E die hun 20-jarig jubileum als dj-duo vieren). De Haagse muziekorganisaties GUAP en het Haags Hiphop Centrum (H3C) presenteren op dit podium showcases van nieuwe Haagse talenten.

Inhoudelijk programma
Het Bevrijdingsfestival Den Haag is nadrukkelijk méér dan een popfestival. Tijdens het evenement wordt op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat. Dit jaar vindt het inhoudelijk programma voor het eerst plaats in het onlangs gerenoveerde Provinciehuis.
Op het VFONDS PODIUM IN HET PROVINCIEHUIS treden JONGE HAAGSE DICHTERS op. Ook is er een VRIJHEIDSCOLLEGE MET NATASCHA VAN WEEZEL, een interview door RON FRESEN met HANS JAAP MELISSEN (Journalist voor de Vrede 2023) en een optreden van het stand-up comedygezelschap PUUR GELUL met onder meer PAULA UDONDEK, MAARTEN SPANJER en DEREK OTTE.

HI The Hague Student Experience
Na het grote succes van vorig jaar keert de HI The Hague Student Experience terug op het Malieveld. Alle hoger onderwijsinstellingen van Den Haag en een groot aantal studentenverenigingen presenteren zich hier aan het publiek en de hele dag draaien er Haagse dj’s.

10 Jaar WeHague
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag viert WeHague het tienjarig bestaan. WeHague zorgt dat iedereen alles weet over wat er in onze mooie stad te doen is. Via Instagram, Facebook en op de website Wehague.nl delen zij Haagse hotspots en uit-tips die je absoluut niet mag missen. Op 5 mei vind je WeHague op het Sena Performers Stage. Tussen de optredens door gaan zij met jongeren in gesprek over de hotste topics van nu. Reken verder op leuke give-aways, winacties en andere challenges.

Veteranenontvangst
Nieuw dit jaar is een grote ontvangst van honderden (jonge) veteranen die op uitnodiging van burgemeester Jan van Zanen het Bevrijdingsfestival Den Haag bezoeken en een eigen area op het Malieveld hebben om elkaar te ontmoeten. Het concert van de tributeband ABBA Fever wordt door de burgemeester speciaal aangeboden aan de veteranen, als dank voor hun inzet voor vrede en veiligheid, in Nederland en elders in de wereld.

Andere vaste onderdelen op het festival zoals het Plein van de Vrijheid, de festivalmarkt, de Haags Hiphop Centrum Area, de zweefmolen en een terrein met kinderactiviteiten keren uiteraard dit jaar ook weer terug op het Malieveld.

Gratis entree
Dankzij een extra financiële bijdrage van de gemeente Den Haag en ondersteuning door meerdere fondsen en sponsors is het Bevrijdingsfestival Den Haag ook dit jaar weer voor iedereen gratis toegankelijk. Of dat in de toekomst zo blijft, hangt mede af van de bereidheid van de provinciale en landelijke overheid om (ruimer) bij te dragen aan de 14 officiële Bevrijdingsfestivals in Nederland om zo de verwachte verdere prijsstijgingen op te kunnen blijven vangen.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2023 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met On The Floor Events, en wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, ASN Bank, vfonds, BZK, Sena Performers, HI The Hague, WeHague, BlueBlood, Heineken Silver, Omroep West, Den Haag FM, Colorworks en Rembam Graphic Design.