Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Op zaterdag 15 april verschijnt het boek Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis van auteurs Bòi Antoin en Cees Luckhardt. In samenwerking met de Dutch Caribbean Book Club wordt het boek gepresenteerd in het Nationaal Archief in Den Haag. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties. Na afloop is er een borrel en is het boek met een speciale korting te koop. Ook is er de mogelijkheid om de tentoonstelling ‘Op de Kaart’ te bezoeken in het Nationaal Archief.

Bonaire, een koloniale zoutgeschiedenis bevat veel nieuwe, nog nooit gepubliceerde, schokkende zaken uit de koloniale geschiedenis van Bonaire en Nederland, gebaseerd op jarenlang onderzoek. Zo blijken niet alleen volwassenen als slaafgemaakten op de slavenschepen te zijn vervoerd, maar ook kinderen en zuigelingen. Soms in hele grote aantallen, hoewel dit niet in alle tijden goed na te gaan is. De slaafgemaakten werden vanaf de 17e-eeuw gestimuleerd om bij elkaar te wonen met als doel ‘volksplanting’ of ‘slave breeding’ (broedplaats van slaven). Ook wordt het geromantiseerde beeld van de dertig van oorsprong witte slavenhutjes, de belangrijkste toeristische attractie van Bonaire, op basis van historische feiten bijgesteld, zoals hun late bouwjaar.

Bonaire kende voor de komst van de Europeanen minstens negen nederzettingen van oorspronkelijke bewoners. Voor Nederland was Bonaire behalve een straf- en verbanningskolonie een belangrijk verversingsstation en zoutleverancier. Honderden slaafgemaakte Afrikanen moesten er als kettingslaven dwangarbeid verrichten op de natuurlijke zoutpannen. Velen kregen lichamelijke klachten van het werken in ‘de witte hel’.

Journalist Bòi Antoin spant zich in om de Bonairiaanse cultuur te bewaren en haar geschiedenis te ontsluiten. Hij is oprichter van het archief FuHiKuBo (Fundashon Históriko Kultural Boneriano) en initiatiefnemer van de website ArchivoBoneiru. Voor zijn verdiensten ontving hij in 2002 een Zilveren Anjer. Cees Luckhardt is docent geschiedenis & wereldburgerschap. Hij schrijft naast schoolboeken historische artikelen voor het Antilliaans Dagblad en de Boneriano/Extra-Bonaire, de krant van Bòi Antoin. Hij werkte drie jaar als geschiedenisdocent op het eiland en geeft sindsdien lezingen over Bonaire en haar koloniale geschiedenis.

Zaterdag 15 april – 13.00 uur
Entree: € 7,50 (incl. toegang tentoonstelling Op de Kaart)

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

Informatie: www.lmpublishers.nl
Tickets: www.nationaalarchief.nl