FacebookEvent

VRIJHEIDSCOLLEGE: NATASCHA VAN WEEZEL

VRIJDAG 19 APRIL – 17.00 UUR

De Vrijheidscolleges zijn een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden in aanloop naar 5 mei. De lezingen zijn gebaseerd op de ‘Four Freedoms’ van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt.

Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘State of the Union’ uit, de jaarlijkse regeringsspeech voor het Amerikaanse volk. Zijn rede ging de geschiedenis in als de ‘Four Freedoms’ rede: Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de freedom of fear, freedom from want, freedom of speech & expression en de freedom of worship.

Op vrijdag 19 april geeft Natascha van Weezel een Vrijheidscollege in het Vadercentrum Adam. Het college wordt in twee delen gehouden tussen de gangen van een gezamenlijke maaltijd in. Aan tafel wordt er vervolgens met elkaar over de inhoud gesproken.

Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker. Haar familiegeschiedenis beïnvloedt het werk van Van Weezel. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en Max van Weezel, beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Van haar veertiende tot haar negentiende leed ze aan anorexia. Een bezoek aan Auschwitz had invloed op haar herstel.

Van Weezel studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam met documentaire over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden, waarover ze in 2015 ook een boek schreef met de titel ‘De derde generatie’. Ze schreef het boek ‘Thuis bij de vijand’, over de relatie tussen moslims en Joden in Nederland. Met haar vader schreef ze een wisselcolumn in Trouw en ze is vaste columnist bij het Parool.

In 2018 reisde ze een maand op de fiets voor haar serie ‘Natascha’s Beloofde Land’ (VPRO) door Israël en de Westbank. Haar doel was om het conflict van alle kanten op een genuanceerde manier in beeld te brengen. Van Weezel: “Ik ben journalist geworden, omdat ik apathie het ergste vind wat er is, bij welk onderwerp dan ook.”

Dit Vrijheidscollege wordt georganiseerd door de Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met ProDemos en Vadercentrum Adam.

Entree:
GRATIS

Bezoekadres: Vadercentrum Adam, Jonckbloetplein 24, Den Haag.

Meer informatie: www.vrijheidscolleges.nl en www.prodemos.nl