TUMBLEWEED & FRIENDS

Elk jaar vraagt het Bevrijdingsfestival Den Haag een lokale act om speciaal voor het festival een concert samen te stellen, waarbij wordt samengewerkt met muzikanten uit niet-westerse bevolkingsgroepen. Dit jaar gaat de Tumbleweed de uitdaging aan. Kern van deze formatie zijn multi-instrumentalisten/producers Ravian de Ruig en Rinse Buurma. Met catchy synths, old-school breaks en kleurrijke samples hebben zij een unieke sound gecreëerd die het best omschreven kan worden als vintage-pop.

Gastmuzikanten
Op het Bevrijdingsfestival Den Haag worden Ravian de Ruig en Rinse Buurma op het podium onder meer bijgestaan door gastmuzikanten Mame N’Diack Seck Thiam uit Senegal en Wasim Arslan uit Syrië.

Mame N’Diack Seck Thiam is een multi-getalenteerde Senegalees. Hij is percussionist, zanger, dichter, danschoreograaf, acteur, schilder en liedjesschrijver. Mame begon zijn muzikale reis toen hij als zeventienjarige door Westafrikaanse landen trok als Mali, Burkina Faso, Ghana, Benin, Togo en Guinea Conakry. Hij verhuisde in 2010 naar Oeganda en wist vanuit daar wereldwijde bekendheid te krijgen met zijn smakelijke mix van West-Afrikaanse percussie en Oegandese traditionele ritmes. Begin dit jaar startte Mame een jaarlijks project genaamd Yella Cultural Festival, als interactief platform voor interculturele uitwisseling en samenwerking tussen jongeren. Mame droomt van een toekomst waar mensen uit verschillende culturen kunnen worden verenigd door middel van muziek.

Syriër Wasim Arslan overleefde de oorlog in Aleppo. Op zijn 21e ging hij zijn droom achterna en nam hij zanglessen bij Safwan Abed, een van de meest vooraanstaande zangers van Aleppo. Al gauw daarna vormde hij met vrienden de band Sangria, waarmee hij flamenco met oriëntaalse muziek verenigde. Helaas werd de band al snel opgeheven vanwege de oorlog. In 2015 kwam Wasim naar Nederland en startte met Daff, een project dat Syrische muzikanten met Nederlandse en internationale talenten verbindt. Zelf richtte Wasim de groep Sarsaria op, waarmee hij oriëntaalse, traditionele dancemuziek maakt. De groep trad onder meer op tijdens het festival Mysteryland.

Mainstage | 13.45-14.30 uur