MINIDEBAT EUROPESE VERKIEZINGEN

Op 23 mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Tijdens het Bevrijdingsfestival kom je alles te weten over nut en noodzaak van Europese samenwerking, de betekenis van Europa, de verschillende politieke partijen én muziek uit de verschillende lidstaten. In dit minidebat praat parlementair verslaggever – én muzikant – Michiel Breedveld met Tineke Strik, de nummer 2 op de kandidatenlijst van GroenLinks, en Jimmy Bastings die voor het CDA op de elfde plek van de kandidatenlijst staat. Wil je meer weten? Meld je aan voor de campagne ´Ik stem deze keer´en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Tineke Strik
Strik (1961) zat namens GroenLinks sinds 12 juni 2007 in de Eerste Kamer der Staten-Generaal, en was sinds 9 juni 2015 tevens fractievoorzitter. Eerder was ze wethouder in Wageningen. Tineke Strik studeerde sociaal-cultureel werk bij de Sociale Academie ‘Den Elzent’ in Eindhoven. Ondertussen werkte ze bij de Kindertelefoon. Strik is sinds november 2010 bestuurslid van de Nederlandse sectie van kinderrechtenorganisatie Defence for Children International.”Ik wil beginselen uitdragen als de gelijkwaardigheid van iedereen, naleving van mensenrechten, bescherming van wat kwetsbaar is en een open en solidaire houding naar Europa en de wereld.”

Jimmy Bastings
De in Maastricht geboren Bastings is met zijn 26 jaar de jongste van de CDA-lijst. De afgelopen jaren verdiende hij zijn sporen bij de CDA-jongeren en in de lokale politiek. “Jong Nederland verdient een stem in Europa. Als jongerenkandidaat ga ik knokken voor onze belangen. Dat begint bij communicatie vanuit de Europese instellingen, die gewoon een stuk duidelijker moet. En bij een heldere aanpak van zaken als jeugdwerkloosheid, het snel stijgende aantal jonge werknemers met een burn-out en het niet kunnen kopen van een huis – problemen waar jongeren in heel Europa last van hebben.” Bastings werkt nu nog voor de CDA-delegatie in het Europees Parlement maar wil vanaf 23 mei zelf het woord voeren namens de Nederlandse kiezer: “Europa kan wel wat meer jong bloed gebruiken.”

Mainstage | 13.30-13.45 uur