MINIDEBAT EUROPESE VERKIEZINGEN

Op 23 mei 2019 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Tijdens het Bevrijdingsfestival kom je alles te weten over nut en noodzaak van Europese samenwerking, de betekenis van Europa, de verschillende politieke partijen én muziek uit de verschillende lidstaten. In dit minidebat praat parlementair verslaggever – én muzikant – Michiel Breedveld met Dirk-Jan Koch, de nummer 4 op de kandidatenlijst van GroenLinks, en Jimmy Bastings die voor het CDA op de elfde plek van de kandidatenlijst staat. Wil je meer weten? Meld je aan voor de campagne ´Ik stem deze keer´en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Dirk-Jan Koch
Dirk-Jan Koch (1980) werkt als kennisgezant bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en als bijzonder hoogleraar Buitenlandse Handel en Internationale Handel aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Als geen ander weet hij welke rol internationale samenwerking kan spelen in het tegengaan van ongelijkheid. “Momenteel spelen de grote multinationals landen tegen elkaar uit door zich te vestigen in landen met de laagste winstbelasting. Een uniforme minimum winstbelasting in Europa zal deze ‘race to the bottom’, die uiteindelijk schadelijk is voor alle landen, doen stoppen.” Koch studeerde in Utrecht en was voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). “Ik sta voor een schoon en sociaal Europa. In een schoon Europa is kwaliteit van lucht, water en grond een prioriteit en openbaar vervoer toegankelijk, snel en goedkoop.”

Jimmy Bastings
De in Maastricht geboren Bastings is met zijn 26 jaar de jongste van de CDA-lijst. De afgelopen jaren verdiende hij zijn sporen bij de CDA-jongeren en in de lokale politiek. “Jong Nederland verdient een stem in Europa. Als jongerenkandidaat ga ik knokken voor onze belangen. Dat begint bij communicatie vanuit de Europese instellingen, die gewoon een stuk duidelijker moet. En bij een heldere aanpak van zaken als jeugdwerkloosheid, het snel stijgende aantal jonge werknemers met een burn-out en het niet kunnen kopen van een huis – problemen waar jongeren in heel Europa last van hebben.” Bastings werkt nu nog voor de CDA-delegatie in het Europees Parlement maar wil vanaf 23 mei zelf het woord voeren namens de Nederlandse kiezer: “Europa kan wel wat meer jong bloed gebruiken.”

Mainstage | 13.30-13.45 uur