JOOP VAN HOLSTEYN

Op 5 mei gaan de deuren van de Tweede Kamer (ingang Lange Poten 4) open voor iedereen die meer wil weten over democratie en het werk van Kamerleden. Kom langs tussen 10.00 en 16.00 uur en vier onze vrijheid en democratie! Het Bevrijdingsfestival Den Haag verzorgt de programmering van het podium in de centrale hal met muziekoptredens en een kindershow.

Het is dit jaar 444 jaar geleden dat de Universiteit Leiden is opgericht. Alhoewel dat geen officieel jubileum is, grijpt de Universiteit dit jaar aan om diverse activiteiten te organiseren in de twee steden waarin zij is gevestigd: Den Haag en Leiden. Ook tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn er activiteiten. Zo kan je in het gebouw van de Tweede Kamer onder meer naar twee lezingen.

Prof.dr Joop van Holsteyn geeft in de Thorbeckezaal een lezing over Stemrecht en Opkomstplicht. Bij een Bevrijdingsfestival staat het begrip vrijheid centraal. Dat is niet alleen een kernbegrip op die ene dag van het jaar. Binnen de liberale democratie zoals we die in Nederland kennen, is vrijheid permanent van waarde en een blijvende bron van burgerrechten. Maar burgers hebben ook plichten. Of hadden ooit plichten, zoals de opkomstplicht bij verkiezingen. Iets van vroeger, ja. Toch kan het geen kwaad om nog eens goed te kijken naar de argumenten voor en tegen een dergelijke opkomstplicht. Ook of misschien wel juist op een Bevrijdingsfestival.

Van Holsteyn is hoogleraar Politiek Gedrag en Onderzoeksmethoden en bijzonder hoogleraar Kiezersonderzoek aan de Universiteit Leiden. In 1994 promoveerde hij op Het woord is aan de kiezer. Een beschouwing over verkiezingen en stemgedrag aan de hand van open vragen waarvoor hij de Jaarprijs Politicologie 1995 ontving. Hij publiceert met name over verkiezingen en stemgedrag, publieke opinie en opinieonderzoek, het referendum in Nederland, extreem-rechts en politieke partijen en partijleden. Tevens doet hij onderzoek naar politieke tekeningen.

LET OP: Houd rekening met een veiligheidsscan voordat je het Kamergebouw naar binnen kunt. Hierdoor kan een wachtrij ontstaan. Kom dus ruim op tijd. Ook kan naar een legitimatiebewijs worden gevraagd. Neem dus je ID mee!

Tweede Kamer Podium (Thorbeckezaal) | 14.00-15.00 uur