JOOP VAN HOLSTEYN

Op 5 mei gaan de deuren van de Tweede Kamer (ingang Lange Poten 4) open voor iedereen die meer wil weten over democratie en het werk van Kamerleden. Kom langs tussen 10.00 en 16.00 uur en vier onze vrijheid en democratie! Het Bevrijdingsfestival Den Haag verzorgt de programmering van het podium in de centrale hal met muziekoptredens en een kindershow.

Het is dit jaar precies 444 jaar geleden dat de Universiteit Leiden is opgericht. Alhoewel dat geen officieel jubileum is, wordt het wel uitbundig gevierd, ook tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag aan. Zo kan je in het gebouw van de Tweede Kamer onder meer naar twee lezingen.

Prof.dr Joop van Holsteyn geeft in de Thorbeckezaal een lezing over Stemrecht en Opkomstplicht. Van Holsteyn is hoogleraar Politiek Gedrag en Onderzoeksmethoden en bijzonder hoogleraar Kiezersonderzoek aan de Universiteit Leiden. In 1994 promoveerde hij op Het woord is aan de kiezer. Een beschouwing over verkiezingen en stemgedrag aan de hand van open vragen waarvoor hij de Jaarprijs Politicologie 1995 ontving. Hij publiceert met name over verkiezingen en stemgedrag, publieke opinie en opinieonderzoek, het referendum in Nederland, extreem-rechts en politieke partijen en partijleden. Tevens doet hij onderzoek naar politieke tekeningen.

LET OP: Houd rekening met een veiligheidsscan voordat je het Kamergebouw naar binnen kunt. Hierdoor kan een wachtrij ontstaan. Kom dus ruim op tijd. Ook kan naar een legitimatiebewijs worden gevraagd. Neem dus je ID mee!

Tweede Kamer Podium (Thorbeckezaal) | 14.00-15.00 uur