FILM EN LEZING: GLIMPSE

ZONDAG 5 MEI – 19.00 UUR

Via installaties, filmvoorstellingen en discussies onderzoekt ‘Hybrid Peace’ aan de hand van kunst en forensische kennis de betekenis van het begrip ‘waarheid’ in het politieke landschap.

Op zondag 5 mei is er de film ‘Glimpse’ te zien en is er een lezing door filmmaker Artur Zmijewski uit Polen. De voertaal is Engels.

‘Glimpse’ werd opgenomen in de ‘Jungle’ van Calais, een van de beruchtste vluchtelingenkampen van Frankrijk. Voordat het kamp door de Franse autoriteiten werd ontmanteld was de ‘Jungle’ een toevluchtsoord van tienduizenden mensen. De plek functioneerde bijna als een zelfstandige stad. De bewoners overleefden in tenten en zelfgemaakte huisjes, onderverdeeld in aparte buurten, samengesteld op basis van het land van herkomst – Syrië, Pakistan, Afghanistan, et cetera. De meesten van hen waren op de vlucht voor oorlog en geweld, hadden hun familie verloren of gevaarlijke tochten overleefd. Voor het kamp werd ontruimd, organiseerden de bewoners zich om hun tijdelijke onderkomen te verdedigen.

De film brengt op een heel specifieke manier immigranten in beeld – via zwart-wit fotografie en opvallende composities. Mensen worden op een didactische manier in beeld gebracht in lang aangehouden panoramashots die een bepaalde boodschap uitstralen. De filmnegatieven zijn van lage kwaliteit maar zeer contrastrijk en de cameravoering is erg schokkerig. Dit alles is een bewuste verwijzing naar de propagandafilms die door soldaten en politieke functionarissen in het Europa van de jaren 1930-1950.
Artur Zmijewski is een kunstenaar, filmmaker, curator en publicist. In 2012 was hij de curator van de 7th Berlin Biennial. In 2005 vertegenwoordigde hij Polen op de 51e Bienniale van Venetië. Hij nam deel aan documenta 12 (2007) en documenta 14 (2017), Manifesta 5 (2004) en talloze andere internationale tentoonstellingen.

Entree:
GRATIS

Bezoekadres: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag.

Meer informatie: www.stroom.nl