EXPOSITIE: 100 JAAR ALGEMEEN KIESRECHT

In de Centrale Bibliotheek is een tentoonstelling te zien over hoe het recht en de vrijheid om te kiezen ontstaan is.

Zodra je achttien bent, mag je in Nederland meebeslissen. Tegenwoordig is dat vanzelfsprekend, maar dat is niet altijd zo geweest. Jarenlang was Nederland het oneens over wie mocht stemmen. In kleine stappen werd het kiesrecht uitgebreid. In 1919 besliste de Tweede Kamer dat alle Nederlandse mannen en vrouwen vanaf 25 jaar voortaan mochten stemmen.

In tien historische portretten vertellen de kopstukken uit de geschiedenis zelf welke rol zij speelden in de verandering naar algemeen kiesrecht. Daarnaast vertellen vier Nederlanders van nu hoe zij hun stemrecht ervaren. De tentoonstelling 100 jaar Algemeen Kiesrecht is te zien op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek.

Kiesrechtgeschiedenis in het kort

De invoering van het kiesrecht was niet eenvoudig. De grondwet van 1848, die de basis legde voor ons politieke bestel, kende het kiesrecht in 1e instantie slechts toe aan een beperkte groep mannen. Het censuskiesrecht hield in dat alleen mannen met voldoende geld mochten stemmen, want het kiesrecht was gekoppeld aan het belastbaar inkomen. In de loop van de 19e eeuw nam het aantal kiezers langzaam maar zeker toe. Pas in 1917 werd het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd, terwijl dat voor de vrouwen nog tot 1919 zou duren.

Deze expositie is samengesteld door de Tweede Kamer en het Haags gemeentearchief. De tentoonstelling is te zien tot zondag 26 mei 2019.

Entree:
GRATIS

Bezoekadres: Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag.

Meer informatie: www.bibliotheekdenhaag.nl