BLOEMLEGGING BIJ DIERENTUINBRUG

ZATERDAG 4 MEI – 12.30 UUR

Medewerkers van de Willemsvaart leggen zaterdag 4 mei om 12.30 uur bloemen bij de Dierentuinbrug (schuin tegenover het Provinciehuis). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op die plek regelmatig stiekem bloemen neergelegd, als teken van verzet.

In de nabijgelegen Haagse dierentuin werden door de Duitsers mensen die naar concentratiekampen zouden worden afgevoerd verzameld. De bezetter was dus altijd in de buurt, wat het stiekem neerleggen van bloemen tot een dappere daad van klein verzet maakte.

De ingang van de dierentuin was op de hoek van de Benoordenhoutseweg, nu de Zuid-Hollandlaan en de Koningskade, schuin tegenover de brug. Nu staat daar het Provinciehuis. De dierentuin werd in 1863 opgericht.

In 1939 werd de brug over het kanaal van de Koningskade geopend. Ter versiering van de brug ontwierp kunstenares Gra Rueb twaalf reliëfs met scènes uit de fabels van ‘La Fontaine’. In 1943 moest een groot deel van de dierentuin plaatsmaken voor de Atlantikwall. De grote dieren gingen naar andere dierentuinen.

Entree:
GRATIS

Bezoekadres: Dierentuinbrug, Den Haag.

Meer informatie: www.willemsvaart.nl