FacebookEvent

RONDLEIDING: ATOOMBUNKER SCHEDELDOEKSHAVEN (UITVERKOCHT)

ZATERDAG 20 APRIL – 09.45 TOT 17.00 UUR

Speciaal voor de Haagse Vrijheidsweken gaat de voormalige atoombunker Schedeldoekshaven op twee zaterdagen open voor publiek. Er worden zes rondleidingen per dag verzorgd in deze ‘noodzetel’, met per rondleiding plek voor maximaal 15 mensen. De rondleidingen starten in het Atrium van het stadhuis aan het Spui 70.

Diverse ministeries bouwden in de jaren zeventig atoombunkers om te kunnen schuilen voor een eventuele nucleaire aanval door Rusland. Ook onder de voormalige panden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Schedeldoekshaven zitten bunkers die dienst deden als schuilplaats en commandopost voor bewindslieden en ambtenaren.

De noodzetel aan de Schedeldoekshaven behoort tot de grootste naoorlogse civiele schuilplaatsen in Nederland. De noodzetel telt twee verdiepingen diep en heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. De ondergrondse buitenmuren zijn 100 centimeter dik en het plafond zelfs 200 centimeter dik beton.

In 2013 werd het voormalige ministerie en de bijhorende bunker overgedragen aan de gemeente Den Haag. Er zijn nog geen plannen voor een nieuwe functie voor de ruimtes. De atoombunker is daarom definitief gesloten. Voor de Haagse Vrijheidsweken gaan twee dagen de dikke metalen deuren open.

LET OP: Roken en dieren niet toegestaan
LET OP: In verband met trappen en drempels niet toegankelijk voor personen in een rolstoel of die slecht ter been zijn.

ALLE KAARTEN VOOR DEZE ACTIVITEIT ZIJN VERKOCHT.

Entree:
€ 6,00 (maximaal 3 tickets per persoon)

Bezoekadres: Atrium Stadhuis, Spui 70, 2511 BT Den Haag

Meer informatie: www.dagjedenhaag.nl/atoombunker