Podcasts: Vrijheidsgasten

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Stichting Vrijheidscolleges is eind 2020 gestart met de podcast Vrijheidsgasten. Journalist Nicole Terborg interviewt sprekers van de Vrijheidscolleges over hoe hun visie op vrijheid is ontstaan.

De Vrijheidscolleges bestaan sinds 2013 en hebben de afgelopen jaren vele sprekers gehad die in de aanloop naar 5 mei colleges gaven over vrijheid. Nu daagt de Vrijheidscolleges deze sprekers uit in de podcast Vrijheidsgasten om terug te blikken op hun woorden van destijds en bespreekt Terborg hoe ze nu in het leven staan. Wat is hun visie op vrijheid?

Door welke persoonlijke ervaringen is deze gevormd? Wat voor een effect heeft deze bijzondere coronatijd op hen? Interviewer Terborg, een ervaren radio- en televisiemaker, bespreekt met iedere Vrijheidsgast in ongeveer een uur hoe hun visie op vrijheid is ontstaan. Elke geïnterviewde legt een ander accent op het begrip vrijheid. Zo vertelt 3FM-DJ Angelique Houtveen over haar gezondheid en wat voor een effect heeft dat heeft op haar gevoel van vrijheid. “Gezondheid is voor mij het allerbelangrijkste. Als je iets hebt, als je niet vrij kunt functioneren, omdat je lichaam je tegenhoudt dan ben je niet echt vrij om de dingen te doen die jij graag zou willen. Want dat is vrijheid.”

Presentator Eric Corton vertelt in zijn aflevering onder andere over het opgroeien in het door oorlog getekende Oosterbeek en zijn keuze om onlangs te stoppen met drinken van alcohol.

Theatermaakster Rajae el Mouhandiz vertelt over hoe haar grootouders zich verzette tegen hun bezetter. “Ik denk dat het mijn taak is als kind van een verzetsstrijder om mijn grootvader en iedereen om hen heen te eren.”

De Vlaamse kunstenaar en presentator Lucas de Man vertelt in zijn interview openhartig over dat hij als kind moeite had met de zin van het leven. “Echte vrijheid zit in je hoofd.” Ook wil hij dat we anders gaan denken over ‘maakbaarheid’ en benadrukt hij het belang van dialoog. “We leven in een over-communicatieve wereld, maar we luisteren heel slecht naar elkaar,” aldus De Man.

De podcast Vrijheidsgasten staat in Spotify, iTunes, ApplePodcasts en in de meeste andere podcast-apps. Om de twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering.

Podcasts Vrijheidsgasten
Entree: Gratis

www.vrijheidscolleges.nl