Philip Freriks en Splinter Chabot geven Vrijheidscolleges in Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Philip Freriks en Splinter Chabot geven in april en mei twee Vrijheidscolleges in Den Haag. Ze maken deel uit van een serie van ruim 70 Vrijheidscolleges die in de aanloop naar 5 mei het hele land worden gegeven. Alle sprekers delen in een vrijheidscollege hun eigen visie op vrijheid.

De Vrijheidscolleges worden sinds 2013 georganiseerd in nauwe samenwerking met de Bevrijdingsfestivals. Dit jaar zijn er Vrijheidscolleges in 12 provincies op verschillende podia, middelbare scholen, MBO’s, bibliotheken en uiteraard op diverse Bevrijdingsfestivals. Sommige colleges, zoals op scholen zijn besloten, maar veel colleges op bibliotheken en festivals zijn voor iedereen te bezoeken. Alle sprekers, locaties en data van de ruim zeventig Vrijheidscolleges staan online: www.vrijheidscolleges.nl.

Vrijheidscollege Philip Freriks

Phillips Freriks (1944) is journalist, columnist en presentator. Hij was dertien jaar nieuwslezer bij het NOS Journaal en presenteert sinds 2012 het programma ‘De slimste mens’. Ook was hij van 1990 tot 2016 presentator van het ‘Groot Dictee der Nederlandse Taal’, een programma dat op zijn initiatief werd geïntroduceerd op de Nederlandse televisie.

“In 1945 werd er hevig gevochten om de stad Groningen te bevrijden. Ik woonde zelf in Utrecht, maar mijn broers waren in de hongerwinter ondergebracht in Groningen, bij opa en oma. Net voordat de Duitse bezetters de stad verlieten werd mijn broertje Jan dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel van een Canadees wapen. Met de bevrijding kwam dus ook een trauma voor onze familie. In het vrijheidscollege behandel ik enkele schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht het vooral veel goeds.”

Vrijheidscollege Splinter Chabot

Splinter Chabot (1996) was de landelijke voorzitter van de JOVD, zit regelmatig bij ‘De Wereld Draait Door’ en maakt radio bij Radio 1. Ook presenteerde hij afgelopen jaar zijn eigen serie ‘Splinter, in de politiek’ waarmee hij politiek interessant wil maken voor jongeren en hen motiveren om te gaan stemmen. Hij studeert politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

“In onze huidige maatschappij is vrijheid een abstract begrip, maar onvrijheid ongelofelijk concreet. Het verschijnsel onvrijheid en het proces waarbij het langzaam vat krijgt op een samenleving, is iets waar we enorm alert op moeten zijn. Ik ben opgegroeid in een vrij gezin in Den Haag, niemand van ons heeft ooit een oorlog meegemaakt. Onze buren, slechts een spouwmuur van ons vandaan, waren er in ’40- ’45 wel bij en leden onder het juk van de bezetters. Onvrijheid is soms letterlijk een muurtje van je verwijderd en kan je verrassen als je er niet alert op bent. Daarom gaat mijn college over het belang van vrijheid voor de generatie die er niet direct een herinnering aan heeft.”

DATA HAAGSE VRIJHEIDSCOLLEGES

Dinsdag 14 april 2020 om 19.30 uur – Philip Freriks in Bibliotheek Wateringse Veld
Dinsdag 5 mei 2020 om 17.15 uur – Splinter Chabot op het Bevrijdingsfestival Den Haag