Openstelling bunkers Kijkduin

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Den Haag werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen. Gelegen op een strategisch cruciaal punt aan de Noordzee en dichtbij Londen en Duitsland, werd in de stad veel verwoest door zowel bezetter als – de latere – bevrijders.

Vlakbij de boulevard van Kijkduin ligt onder de duinen een verborgen gangenstelsel, een deel van het complex Widerstandsnest 67 HL. Het grootste deel van dit enorme complex is gesloopt voor de aanleg van het winkelcentrum en de achterliggende flats. In het duin achter het NH Atlantic Hotel resteert echter nog circa honderddertig meter tunnel met zes aangesloten bunkers. In dit gedeelte van het complex bevond zich onder andere de Flugwache, een onderdeel van de Luftwaffe die het luchtruim moest afspeuren naar vijandelijke vliegtuigen.

Doordat een stuk tunnel na de oorlog is gesloopt was het gangenstelsel nog maar deels toegankelijk. In 2015 is het gesloopte gedeelte opnieuw gebouwd om zo de drie losse gedeeltes weer met elkaar te verbinden. Verder wordt het gangenstelsel bewust zo veel mogelijk in oude staat gelaten. Door deze werkzaamheden is nu in totaal circa 130 meter tunnel met zes bunkers toegankelijk.

Het gangenstelsel is sinds 2015 geopend voor bezoekers. Voor de veiligheid is een bezoek alleen onder begeleiding van een gids mogelijk.

Zondag 7 mei – 10.00 tot 16.00 uur
Entree: Volwassenen €8,00 | Kinderen en veteranen €2,00

Widerstandsnest 67 HL
In de duinen achter het NH Atlantic Hotel
Ter hoogte van Deltaplein 200
2554 EJ Den Haag

Info: www.atlantikwallmuseum.nl