Open Joodse Huizen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen nazaten, schrijvers, historici en andere betrokkenen persoonlijke verhalen over de Jodenvervolging, verzet en bevrijding. Door het kleine particuliere verhaal te vertellen kan het publiek nadenken over de gevolgen van oorlog in een mensenleven en de betekenis van vervolging en vrijheid. Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema ‘bevrijding en terugkeer’.

In 2020 wordt Open Joodse Huizen verspreid door het land in 24 plaatsen georganiseerd. Vertellers en bezoekers spreken samen over het Joodse leven voor, tijdens en na de oorlog. Ook verhalen over verzet komen aan bod. Elke bijeenkomst begint met het noemen van de namen van de mensen die op het bewuste adres worden herdacht. Vervolgens vertelt iemand in 15 tot 20 minuten zijn/haar levensverhaal en licht zijn/haar persoonlijke motivatie toe om dit verhaal te vertellen. Hierna hebben de bezoekers 15 tot 20 minuten om te reageren, vragen te stellen of op een andere manier bij te dragen aan de herdenking. Na maximaal 45 minuten wordt de bijeenkomst afgerond, zodat bezoekers op tijd op een volgend adres kunnen zijn. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen in de meeste huizen. Er kunnen geen plaatsen gereserveerd worden. Kom daarom ruim op tijd.

Zaterdag 2 mei – 11.00 tot 16.00 uur
Entree: gratis

Diverse locaties

www.openjoodsehuizen.nl