Streams: Open Joodse Huizen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige, particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarin herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald. Ook dit jaar zal Open Joodse Huizen online plaatsvinden. Op 3 en 4 mei 2021 worden op 13 adressen verspreid door het land livestreams uitgezonden.

Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen nazaten, schrijvers, historici en andere betrokkenen persoonlijke verhalen over de Jodenvervolging, verzet en bevrijding. Door het kleine particuliere verhaal te vertellen kan het publiek nadenken over de gevolgen van oorlog in een mensenleven en de betekenis van vervolging en vrijheid. Elke bijeenkomst begint met het noemen van de namen van de mensen die op het bewuste adres worden herdacht. Vervolgens vertelt iemand zijn/haar levensverhaal en licht zijn/haar persoonlijke motivatie toe om dit verhaal te vertellen.

Ook vanuit Den Haag is op maandag 3 mei een livestream te zien. Historicus Gijs Kruijtzer vertelt om 12.00 uur vanuit de Badhuisweg in Scheveningen over zijn Joodse familie die daar vanaf 1906 woonde. In 2010 werd er in een huis in de Sarphatistraat in Amsterdam een verborgen archief gevonden en kwamen er brieven, foto’s en ook voorwerpen van deze familie boven water. Aan de hand van deze vondst vertelt Gijs het verhaal van zijn familie.

“Meijer Elte had een antiquariaat in de Haagse binnenstad aan de Korte Poten 13. Het gezin Elte woont eerst boven de zaak maar verhuist in 1906 naar de Badhuisweg. Er worden vijf kinderen geboren, twee zoons en drie dochters. Het gezin geniet van de bioscoop, uitjes en er komen ook veel internationale familievrienden langs uit de boekenwereld. Het is een gezin waarin veel gelachen wordt. Ook als de oorlog uitbreekt proberen ze moed te houden. In hun brieven lijken ze niet te zwaar te tillen aan de beperkende maatregelen die de nazi’s hen opleggen.”

Maandag 3 mei – 12.00 uur
Entree: gratis

Open Joodse Huizen Online

www.openjoodsehuizen.nl