Waarom zijn er op 5 mei in héél Nederland festivals? Welke vaste onderdelen hebben deze Bevrijdingsfestivals en hoe kan jijzelf de vrijheid doorgeven? Je leest het hier.

Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog (1940-1945) heeft diepe sporen nagelaten in Den Haag. De joodse bevolking werd gedeporteerd, de stad werd gebombardeerd, woningen werden gesloopt en in het laatste oorlogsjaar raakte Den Haag volledig in verval. Voor de oorlog was er een grote joodse gemeenschap van ongeveer 17.000 joden in Den Haag. Ruim 14.000 van hen werden gedeporteerd. Ongeveer 10.700 Haagse joden, waaronder 1.700 kinderen zijn in concentratiekampen vermoord. Op 8 mei 1945 werd Den Haag bevrijd.

Wat vieren we op 5 mei?
Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.
Op de Bevrijdingsfestivals staan we samen stil bij dit gegeven, tijdens verschillende momenten en activiteiten. Om te vieren dat we vrij zijn, en om steun te betuigen aan hen die dat niet zijn.

Geef vrijheid door!
Schrijf een persoonlijke vrijheidsboodschap op een kaart met vrijheid-pin en stuur hem naar iemand toe. Zo geef je met een klein, persoonlijk gebaar vrijheid door. Bestel de vrijheid-pin hier.

Bevrijdingsvuur
Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.
In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld. Op 5 mei 1945 zijn daar de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave getekend. Vanaf deze historische locatie gaat het vuur het land in. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei.