Dekolonisatie, generaties, verhalen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De semipermanente tentoonstelling Ons Land: Dekolonisatie, generaties, verhalen, laat de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost zien en hoe die nog altijd doorwerkt. In de tentoonstelling die samengesteld is door Het Indisch Herinneringscentrum en Moluks Historisch Museum in Museum Sophiahof, vertellen ooggetuigen van die geschiedenis en hun nazaten hun verhaal.

Op dit moment wonen in Nederland circa twee miljoen mensen met een bijzondere band met het voormalige Nederlands-Indië. Zij of hun voorouders kwamen na het uitroepen van de Republik Indonesia naar Nederland. Het was de grootste migratiegolf ooit. Een deel van hen dacht dat hun verblijf hier tijdelijk zou zijn.

De stemmen van acht families vormen de kern van Ons Land. Deze persoonlijke en diverse maar voor velen herkenbare verhalen geven een beeld van de complexe postkoloniale geschiedenis, en hoe verschillend die beleefd werd en wordt. De familieverhalen in Ons Land starten in het heden. Van daaruit leiden ze ons terug het koloniale verleden in. De tentoonstelling eindigt weer in het nu. Ons Land is niet neutraal, het verhaal is niet compleet en niet af. Het is een momentopname in een voortgaand proces van bewustwording.

Dinsdag tot en met zondag – 11.00 tot 17.00 uur.
Koningsdag gesloten.
Entree: €9,50, Kinderen 0-4 jaar gratis, kinderen 5-18 jaar €6,50, Veteranenpas/CJP/Ooievaarspas €6,50. Museumkaart/vrienden: gratis

Museum Sophiahof
Sophialaan 10
2514 JR Den Haag

Info: www.museumsophiahof.nl