Onlineconcert: Hymne des Nations

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Muzikaal eerbetoon aan het onschatbare werk van het Internationaal Gerechtshof, door het Residentie Orkest en harpiste Lavinia Meijer. Met medewerking van Simon Gronowski, Amer Shanati, Stef Blok en Jan van Zanen.

Duurzame vrede kan alleen worden bereikt door gerechtigheid. De uitspraken van het Internationaal Gerechtshof, gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag, hebben de afgelopen 75 jaar de vreedzame beslechting van internationale geschillen mogelijk gemaakt. Zondag 18 april bestaat het Internationaal Gerechtshof 75 jaar.

De wereld is veiliger en welvarender dankzij internationale samenwerking. Omdat muziek mensen, landen, generaties en culturen met elkaar verbindt, is muziek ook een van de beste manieren om deze boodschap te verspreiden. Dit evenement markeert het eindpunt van een eenjarige muzikale reis genaamd #UnitedMusic75. Het doel van deze eenjarige uitdaging was om solidariteit te tonen en de bijeenroepende kracht van muziek voor een gemeenschappelijk doel te benadrukken: vrede door gerechtigheid.

De Hymne des Nations wordt uitgevoerd door Residentie Orkest onder leiding van Vincent de Kort en harpiste Lavinia Meijer. Het concert is via een livestream te volgen vanuit het Museon. Componist Jaap Nico Hamburger verwerkte het thematisch materiaal in het tweede deel om de geest van de oprichting van het Hof te eren. Onderdeel van het concert zijn verder persoonlijke verhalen van muzikanten Simon Gronowski en Amer Shanati. Verder zijn er korte boodschappen van minister Stef Blok en burgemeester Jan van Zanen.

Simon Gronowski is een Belgische overlevende van de holocaust, advocaat en jazzpianist. Hij ontsnapte als kind aan de nazi’s en ging verder met schrijven en spreken over zijn ervaringen. In april 2020, tijdens de Corona-lockdown, begon hij levens op te vrolijken door jazzmelodieën te spelen vanuit het raam van zijn appartement.

Hagenaar Amer Shanati is geboren in Syrië en heeft Palestijnse wortels. Hij is oprichter en docent van het Haags Vredesorkest.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Museon (SDG House Den Haag), het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de gemeente Den Haag, het Regionaal Informatiecentrum van de VN (UNRIC). Het evenement wordt ondersteund door UN Youth Impact van de Universiteit Leiden en De Haagse Hogeschool en de Vereniging van de Verenigde Naties voor Nederland (NVVN).

Zondag 18 april – 16.00 uur
Gratis

Museon Livestream
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag

www.haguetalks.com