Online expositie: Leven na conflicten

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Wie op een willekeurige dag de ICC-procedures bekijkt, ziet waarschijnlijk getuigenverklaringen of hoort een advocaat die de standpunten van de slachtoffers vertegenwoordigt. Deze verhalen zijn essentieel voor de gerechtelijke procedure. Maar voor elk getuigenis weten we dat er honderden, vaak duizenden zijn die ook willen dat hun stem wordt gehoord.

Het Internationaal Gerechtshof (ICC) luistert naar die stemmen. Via ICC Outreach is het Hof aanwezig in de gemeenschappen die getroffen zijn door misdaden. Zo creƫren zij een tweerichtingsdialoog tussen gemeenschappen en het Hof en informeren zij mensen over de onderzoeken en zaken die hen rechtstreeks aangaan.

Door deze verhalen te verzamelen en te delen, met de gemeenschappen van de overlevenden en met andere belangstellenden, streeft het ICC ernaar om isolatie en stigma’s af te breken en te vervangen door kracht, genezing en empowerment. Overlevenden kunnen zo hun verhaal met hun eigen stem vertellen. Deel deze verhalen. Help het ICC een rechtvaardiger wereld te bouwen.

Het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoekt en berecht, indien gerechtvaardigd, individuen die zijn beschuldigd van de ernstigste misdaden die de internationale gemeenschap zorgen baren: genocide, oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en agressie.

Gerechtigheid is een belangrijke voorwaarde voor duurzame vrede. Internationale gerechtigheid kan bijdragen tot langdurige vrede, stabiliteit en rechtvaardige ontwikkeling in post-conflictsamenlevingen. Deze elementen zijn fundamenteel voor het opbouwen van een geweldloze toekomst.

De foto’s en bijbehorende bijschriften zijn uitsluitend bedoeld voor de tentoonstelling. Ze vertegenwoordigen geen en doen geen afbreuk aan de juridische bevindingen in specifieke gevallen en situaties voor het Hof.

ICC Online
Entree: Gratis

International Criminal Court
Oude Waalsdorperweg 10
2597 AK, Den Haag

www.icc-cpi.int