Online: Den Haag Herdenkt

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Den Haag herdenkt jaarlijks de vele slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Helaas zijn er dit jaar geen herdenkingen bij de monumenten in de stad. Daarom is er een stadsbrede herdenking gestreamd vanuit de Grote Kerk in Den Haag.

We mogen een aantal bijzondere gasten verwelkomen en er zal prachtige muziek klinken. Van tevoren zijn jongeren en ouderen met elkaar in gesprek gebracht over oorlog en vrede en zijn ouderen geïnterviewd over hun ervaringen in oorlogstijd. Het zijn verhalen om stil van te worden en verhalen die vragen om reflectie.

De Haagse Dodenherdenking, Den Haag Herdenkt, is in het leven geroepen door een aantal organisaties om elkaars verhalen te leren kennen en te bewaren. Den Haag Herdenkt sluit zich aan bij het 4 & 5 mei-thema van dit jaar: ‘Na 75 jaar vrijheid. Hoe vrij zijn we in 2021?’

Burgemeester Jan van Zanen houdt een toespraak en Paul van Vliet vertelt over zijn herinneringen aan de oorlogstijd in Den Haag. Rabbijn Albert Ringer vertelt over de geschiedenis van zijn familie die ondergedoken zat op het terrein van de toenmalige psychiatrische instelling Rosenburg. Ook Judith Allard-de Kom haalt herinneringen op. Zij zal vertellen over haar vader Anton de Kom, die in de oorlog meewerkte aan de illegale krant De Vonk.

De online herdenking is op 4 mei vanaf 18.25 uur te volgen via deze livestream.

Dinsdag 4 mei – 18.30 uur
Gratis

Grote Kerk Online
Rond de Grote Kerk 12
2513 AM Den Haag

www.huisvoordestad-denhaag.nl