Nationale Kinderherdenking

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Nationale Kinderherdenking op woensdag 4 mei bij Madurodam is speciaal voor en door kinderen en hun families. Het programma tussen 19.00 en 21.00 uur vertaalt het belang van ‘leven in vrijheid’ naar de belevingswereld van kinderen van nu.

Wat zou jij doen als er plotseling een 13-jarige jongen voor je deur staat en jou om hulp vraagt omdat zijn ouders net zijn opgepakt? En zou je iemand verraden in ruil voor de vrijheid van je moeder of vader? Welke keuzes maak jij voor vrijheid? Deze vragen zijn actueler dan ooit. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid is niet altijd een keuze. Daar moet je aan blijven werken, want het is nooit af.

Dit jaar wordt de Nationale Kinderherdenking voor de zevende keer georganiseerd. De interactieve herdenking is voor, door en met alle kinderen van 8 tot 14 jaar in Nederland. De Nationale Kinderherdenking geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van herdenken en vrijheid.

Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Met ouders en kinderen herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies daarna. De burgemeester van Madurodam legt daarna een krans bij het gedenkmonument van George Maduro.

De Nationale Kinderherdenking is uitgegroeid tot een van de grootste herdenkingen van Nederland, naast de bijeenkomsten op de Dam en de Waalsdorpervlakte. Madurodam is een logische plek om het besef van vrijheid en het belang van herdenken door te geven aan de toekomstige generatie van Nederland. Het familiepark is misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld. Madurodam is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, die zijn leven gaf voor onze vrijheid.

Woensdag 4 mei – 19.00 uur
Entree: Gratis
Tickets zijn noodzakelijk, aanvragen via de link hieronder

Madurodam
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag

www.nationalekinderherdenking.nl