Nationale Kinderherdenking (TV)

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Nationale Kinderherdenking 4 mei is in korte tijd uitgegroeid tot één van de drie grote Nationale herdenkingen op 4 mei, naast de herdenking op de Dam en de Waalsdopervlakte. Het bijzondere van deze herdenking is dat alles voor, door en met kinderen gedaan wordt.

In 2020 kon vanwege de Corona-maatregelen geen bijeenkomst worden gehouden. Ook dit jaar mogen er geen bezoekers bij de herdenking aanwezig zijn. Toch is er wel een herdenking in Madurodam. Kinderen treden op en brengen op geheel eigen wijze een eerbetoon. Daar wordt een TV-programma van gemaakt, dat op dinsdag 4 mei live is te zien van 19.30 uur tot 20.15 uur op TV West, maar ook online. Kijk voor de actuele informatie en de link naar het programma op www.nationalekinderherdenking.nl. Je kan er dus niet bij zijn, maar je kan het vanuit thuis wel meemaken.

Madurodam
George John Lionel Maduro werd in 1916 geboren op Curaçao en overleed in 1945 in concentratiekamp Dachau. Op tienjarige leeftijd kwam George naar Den Haag. Bij het uitbreken van de oorlog was hij student en officier der Nederlandse cavalerie. Hij onderscheidde zich tijdens de Meidagen van 1940 door zijn optreden in de Slag om de Residentie. Na de capitulatie weigerde hij een Jodenster te dragen en sloot hij zich aan bij het verzet.

De miniatuurstad Madurodam werd na de oorlog gerealiseerd en (financieel) mogelijk gemaakt door zijn ouders, ter nagedachtenis aan hun zoon. Sinds 1993 is in Madurodam een schaalmodel van het uit 1895 daterende geboortehuis van Maduro op Curaçao te zien. Op het plein voor de miniatuurstad staat een standbeeld van George.

Dinsdag 4 mei – 19.30 uur

Madurodam
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag

www.nationalekinderherdenking.nl