Nationale Dodenherdenking

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

LET OP: Check onderstaande websites voor actuele gegevens over deze herdenkingen en eventuele beperkende maatregelen m.b.t. het coronavirus.

De Nationale Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten stilte om 20.00 uur. De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt sinds 1988 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, terwijl honderden andere comités plaatselijke herdenkingen organiseren. In de oorspronkelijke opzet ging het uitsluitend om de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 wordt officieel een ruimere definitie gehanteerd die alle Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omvat.

Namens het gemeentebestuur van Den Haag worden op 4 mei bloemen op diverse herdenkingsplekken in onze stad gelegd. Iedereen is van harte uitgenodigd om gedurende de dag op eigen gelegenheid zelf bloemen te leggen. Er zijn geen gezamenlijke bijeenkomsten. Ook is het mogelijk digitaal een bloem te laten leggen via de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Je bepaalt zelf bij welk van de ongeveer 70 Haagse monumenten je een bloem wilt laten leggen en je kan kiezen uit drie verschillende bloemen. Naast de bloem is het ook mogelijk om een persoonlijke boodschap achter te laten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog stil te staan, ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken.

Dinsdag 4 mei – Diverse tijden
GRATIS

www.denhaag.nl
www.denhaag.com