Nationale Carillon Estafette

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Maar liefst 75 klokken in 75 steden en dorpen vieren 75 Jaar Vrijheid. Met in Den Haag op 8 mei de klokken van de Grote Kerk (beiaardier Gijsbert Kok om 12.00 uur) en het carillon van het Vredespaleis (beiaardier Heleen van der Weel om 13.00 uur).

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

Circa 9.000 Nederlandse carillons en kerkklokken, met een totaalgewicht van 3,5 miljoen kilo klokkenbrons, werden in de oorlogsjaren uit de torens verwijderd om te worden omgesmolten en gebruikt ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Dankzij de inzet en vertragingstactieken van het verzet is bijna de helft van deze klokken uiteindelijk bewaard gebleven. Na de oorlog zijn alle geregistreerde klokken teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Stadsbeiaardier Gijsbert Kok speelt tijdens de Carillon Estafette de première van een nieuwe compositie van de Haagse componist Roel van Oosten. Dit werk wordt speciaal uitgevoerd op 8 mei, tijdens de herdenkingsplechtigheid bij de Prinses Irenebrigade-plaquette die bevestigd is aan de muur van de Grote Kerk.

Beiaardier Heleen van der Weel van Vredespaleis speelt toepasselijk repertoire van o.a. B. Fabrie (‘Herdenkingsmarsch’), Ch. Grelinger (‘Hymne des Nations’), Vera Lynn (‘We’ll meet again’), Jos Vranken (‘De klokken luiden vrede’) en Ludwig van Beethoven (‘Alle Menschen werden Brüder’).

Vrijdag 8 mei – 12.00 en 13.00 uur
Entree: Gratis

Grote Kerk
Rond de Grote Kerk 12
2513 AM Den Haag

Vredespaleis
Carnegieplein 2
2517 KJ Den Haag

www.stichtingcarillondenhaag.nl