Na 75 Jaar Vrijheid (tv en online)

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Zondag 2 mei om 17.00 uur is op Omroep West de documentaire ‘Na 75 jaar vrijheid’ te zien. Deze documentaire brengt op een mooie manier in beeld wat vrijheid betekent. Bijvoorbeeld voor een scholier of voor mevrouw Molenaar, die als zesjarig meisje de bevrijding vierde. Of voor de Syrische Rand, die in 2016 samen met haar vader op een bootje stapte, op zoek naar vrijheid. Een prominente rol is weggelegd voor Zuid-Holland, als gastprovincie voor de Nationale Viering van de Bevrijding, en voor Kunstmuseum Den Haag, de locatie voor de 5 mei-lezing en een plek waar de oorlog destijds veel impact had. Herdenken, vieren en koesteren doen we samen, ook na 75 jaar vrijheid.

Wat is vrijheid, hoe voelt het en hoe belangrijk is het om die vrijheid te koesteren? Voor de een is vrijheid een rit op een motor of een trekje van een joint, voor de ander de kans een toekomst op te bouwen of niet meer over je schouder te hoeven kijken. In ‘Na 75 jaar vrijheid” staat de zoektocht naar het gevoel van vrijheid centraal.

De provincie Zuid Holland is dit jaar gastheer van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het startsein vindt plaats in het Kunstmuseum Den Haag. Een locatie met een symbolische waarde; hier hangt hét schilderij dat de vrijheid symboliseert, de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.

Voor het eerst sinds de pandemie komen de dansers van Hague Hoppers samen om de boogie woogie te beoefenen. De favoriete dans van Piet Mondriaan. Deze dans werd in WOII verboden. In deze tijd kunnen we nog in vrijheid dansen, al is het door de corona maatregelen anders dan normaal. Ina en Jan Molenaar maken als klein kind de tweede wereldoorlog mee. Ina weet nog goed hoe het was om zonder vrijheid op te groeien. En ook de tiener Rand, die 4 jaar geleden uit Syrië vluchtte, weet dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend en het is belangrijk dat wij dat beseffen en tegen elkaar zeggen. We moeten waakzaam blijven en de vrijheid die we hebben koesteren. Dat is een grote verantwoordelijkheid.”

De documentaire ‘Na 75 Jaar Vrijheid’ is zondag 2 mei om 17.00 uur te zien op TV West. De film wordt elk uur herhaald en is vanaf 3 mei ook op de eigen kanalen van de provincie Zuid-Holland en het Kunstmuseum te zien.

Zondag 2 mei – 17.00 uur
Gratis

Kunstmuseum Den Haag Online
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den Haag

www.zuid-holland.nl
www.omroepwest.nl