Muziektheater: De Prinses van Atjeh

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In ‘De Prinses van Atjeh’ kijkt Ausdauer naar de bloedigste, en snelst vergeten, strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis: de 70 jaar durende Atjeh-oorlog. Een adembenemende trip door de roerige geschiedenis van Nederland en Atjeh, waarin splinternieuwe muziekcomposities, tekst en dans versmelten tot een zoektocht naar de ziel van Atjeh.

De Javaanse actrice Dhien kijkt vanuit haar ziekenhuisbed in Banda Aceh terug op haar leven. In haar koortsdromen, en bijgestaan door een mysterieuze Djinn, vermengt haar eigen verleden zich steeds meer met dat van Atjeh.

De invasie van de Nederlanders in 1873, het verlies van haar dochtertje tijdens de tsunami van 2004 en het leven van de beroemde Atjehse ‘jungleprinses’ Cut Nyak Dhien, over wiens strijd tegen de Nederlanders zij jarenlang op Java muziektheater maakte, raken in haar verwarde – of juist eindelijk heldere – geest onlosmakelijk met elkaar verbonden.

“Grimmig maar prachtig”, “woest goed” en “een emotionele zaag”, aldus bezoekers van de eerste voorstellingen van ‘De Prinses van Atjeh’.

Ausdauer is een Rotterdams gezelschap van ervaren musici, componisten en theatermakers die gedreven worden door eenzelfde passie en ‘volharding’ om meeslepende en diepgravende publieksvoorstellingen te maken. Ausdauer maakt muziektheater vanuit de behoefte om de eigen tijdgeest in muziek en theater te vangen, en zoekt naar de confrontatie met de geschiedenis vanuit de urgentie van onze eigen tijd. Ausdauer schrijft nieuwe muziek en laat zich daarbij inspireren door grote meesters en oersterke meesterwerken uit de muziekgeschiedenis.

Zondag 24 april – 15.00 uur
Entree: €13.49 | Pulchrileden €10.99

Pulchri Studio
Lange Voorhout 15
2514EA Den Haag

www.ausdauer.nl
www.pulchri.nl (tickets)

Foto: Jeff Zimberlin