Museum Oranjehotel op 12 april 2019 open

Het nieuwe museum Oranjehotel in de Scheveningse gevangenis gaat vrijdag 12 april 2019 open. Het afgelopen jaar is hard gewerkt om een deel van de strafgevangenis te verbouwen tot museum, met als centraal punt Doodencel 601. De opening valt samen met de start van de Haagse Vrijheidsweken in 2019.

doodencel601400x400De opening van het Oranjehotel was aanvankelijk voorzien als afsluiting van 2018, het Jaar van Verzet. “Met name het vfonds, de grootste financier van het project, maakte zich daar sterk voor”, zegt directeur Anke van der Laan. “Maar door velerlei oorzaken bij ontwikkeling, bouw en inrichting bleek het niet mogelijk de werkzaamheden voor eind dit jaar te voltooien.”

Bij de officiële opening op 12 april is vanwege de beperkte capaciteit alleen ruimte voor genodigden. “We hopen dat deze opening geheel of gedeeltelijk zal worden uitgezonden door de NOS, zodat velen het thuis kunnen volgen”, aldus Van der Laan. “De dagen daarna zal er voor alle belangstellenden volop gelegenheid zijn het herinneringscentrum te bezoeken.” Begin 2019 zal meer informatie worden gegeven over de opening, de openstelling en organisatie van het herinneringscentrum.

Gefusilleerd
Het Oranjehotel in Scheveningen was in de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis waar Nederlanders die zich, op wat voor manier ook, tegen de Duitsers verzetten werden opgesloten voor verhoor en berechting. Naar schatting hebben 25.000 mensen, afkomstig uit het gehele land, gevangen gezeten in het Oranjehotel. Vanuit het Oranjehotel werden 215 verzetsstrijders gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte.

Haagse Vrijheidsweken
Ook volgend jaar wordt het Bevrijdingsfestival Den Haag voorafgegaan door de Haagse Vrijheidsweken. Vanaf vrijdag 12 april tot en met vrijdag 10 mei staan weer tientallen activiteiten op het programma. Van debatten, wandelingen en tentoonstellingen tot films, lezingen en concerten. De officiële opening van museum Oranjehotel valt samen met de start van de Haagse Vrijheidsweken in 2019.